D66-leider Pechtold: het kabinet komt nu maar naar ons

D66-fractievoorzitter Alexander Pechtold begin deze zomer na afloop van overleg met het kabinet op het ministerie van Financiën.
D66-fractievoorzitter Alexander Pechtold begin deze zomer na afloop van overleg met het kabinet op het ministerie van Financiën. Foto ANP / Phil Nijhuis

D66 wil niet meer op eigen initiatief meedenken met het kabinet. Fractieleider Alexander Pechtold heeft het kabinet in het afgelopen jaar meerdere keren de hand gereikt en voorstellen gedaan, maar dat werd niet gewaardeerd, zegt hij vanochtend in het Financieele Dagblad. “Als het kabinet nog wat van ons wil, komt het maar naar ons.”

“Ik zeg het nu: ik ben wel uitgedacht met die constructieve ideeën, ik draai het om”, aldus een getergde Pechtold. “Laat het kabinet bij het debat over de Miljoenennota over een van onze tegenvoorstellen maar zeggen: dat heeft D66 beter bedacht dan wij. Dan pas heeft het zin om weer te praten.”

In plaats van een akkoord te sluiten met D66 maakte het kabinet wel afspraken met de werkgevers en vakbeweging over een sociaal akkoord. Hervormingsafspraken over het ontslagrecht en de WW werden hierin uitgesteld en afgezwakt. “Dat uitstelgedrag kost Nederland 23 duizend banen”, aldus Pechtold:

“Daardoor is het nog altijd onduidelijk of het kabinet er een meerderheid voor vindt in de Eerste Kamer. In zijn zoektocht naar draagvlak is het kabinet juist draagvlak verloren.”

D66 of andere partijen hard nodig in senaat

Omdat VVD en PvdA niet beschikken over een meerderheid in de Eerste Kamer, is de steun van D66 of andere oppositiepartijen als CDA en GroenLinks voor het kabinet de komende maanden hard nodig. Volgens coalitiebronnen hintte Pechtold er voor de zomer op dat hij met zijn partij tot het kabinet wilde toetreden. Vorige week riep hij het kabinet echter op te stoppen met polderakkoorden en gewoon te gaan regeren, dan zou de politieke steun vanzelf ontstaan.

CDA-leider Sybrand van Haersma Buma leek het kabinet afgelopen zaterdag in een interview met de Volkskrant wel de hand te reiken. Buma wekte de indruk dat er met het CDA of alles te praten was, hoewel hij inhoudelijk wel horden opwierp die VVD en PvdA samen bijna onmogelijk kunnen nemen. Buma zei dat het kabinet het met moeite gesloten sociaal akkoord moet openbreken, verder bezuinigen op ontwikkelingssamenwerking en de begrotingsafspraken moet loslaten.