Controleurs missen Horner – hij sliep bij zijn echtgenote

Vuelta-winnaar Chris Horner miste de dopingcontrole. Veel ophef in de Spaanse media. Dit keer zaten de controleurs fout.

Bijna 42 jaar en de Ronde van Spanje winnen? De Amerikaan Chris Horner bewees zondag dat een renner op die leeftijd kan schitteren, ook op de zwaarste cols. Maar hoe geloofwaardig is Horners zege, vroegen de sceptici zich al snel af. Doping?

De succesvolle veteraan had gisteren even flink de schijn tegen. Hij miste ’s ochtends de dopingcontrole, met alle geruchten van dien. De Spaanse media deden er uitvoerig verslag van. Horners team, RadioShack-Leopard, gaf onmiddellijk de dopingcontroleurs de schuld. Het Spaans antidopingagentschap (AEA) wilde een dopingtest afnemen bij Horner, maar troffen in zijn hotelkamer in finishplaats Madrid een ploeggenoot aan. In een tweede hotel dat de controleurs bezochten, was hij naar verluidt evenmin.

De leiding van RadioShack-Leopard maakte aan het Belgische dagblad De Standaard duidelijk hoe het zat: Horner wilde zondagnacht in het hotel van zijn vrouw overnachten en dat had hij tijdig – twintig uur van tevoren – doorgegeven. Gisterochtend zat de oudste (grote) rondewinnaar alle tijden alweer in het vliegtuig, toen de controleurs zich bij het verkeerde hotel meldden.

„We kunnen bevestigen dat we in samenwerking met het Spaanse antidopingagentschap AEA een controle wilden uitvoeren bij Horner”, aldus een woordvoerder van het Amerikaanse antidopingagentschap Usada. Volgens Usada heeft Horner de gegevens over zijn verblijfplaats „correct” ingevuld, maar zijn deze niet bij de Spaanse dopingautoriteiten terechtgekomen. Van overtreding van de dopingreglementen was dus geen sprake.

De kwestie draait om de zogeheten whereabouts. Sporters zijn volgens de code van het wereldantidopingagentschap Wada verplicht voor elke dag van een jaar aan te geven waar ze op een bepaald uur zullen verblijven. Het doel is dat sporters dagelijks, inclusief feest- en vakantiedagen, aan een controle kunnen worden onderworpen. Drie gemiste controles in achttien maanden staan gelijk aan een positieve dopingtest, met schorsing als sanctie.

De whereabouts speelden een rol in de zaak van oud-Raborenner Michael Rasmussen. De Deense klimmer werd in de Tour van 2007 uit de wedstrijd gehaald en ontslagen door de ploegleiding, nadat bekend was geworden dat hij in aanloop naar de Tour onjuiste verblijfplaatsen had opgegeven aan de internationale wielerunie UCI. Rasmussen stond toen op het punt de Tour te winnen.

De ploegleiding zou van het bedrog op de hoogte zijn geweest. In februari gaf Rasmussen langdurig dopinggebruik toe.