Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Blokkering internet Iran weer terug, opheffen was ‘technische fout’

Een internetcafé in Teheran, de hoofdstad van Iran.
Een internetcafé in Teheran, de hoofdstad van Iran. Foto EPA / Abedin Taherkenareh

De Iraanse autoriteiten hebben de blokkering op Facebook en Twitter hersteld. Volgens Abdolsamad Khorramabadi, lid van het bestuur dat toezicht houdt op het internet in het land, waren de sites gisteravond even beschikbaar door een technische fout.

Dat meldt persbureau AP op gezag van nieuwsagentschap Mehr. Iraanse gebruikers van de sociale netwerken waren vanochtend teleurgesteld toen bleek dat de sites niet meer beschikbaar waren. Ze moesten dus weer, zoals daarvoor, gebruikmaken van proxy’s om toch toegang te krijgen.

“Interne strijd over toegang”

Onze correspondent in Iran Thomas Erdbrink bevestigt dat de blokkering inderdaad terug is. Volgens hem zit er waarschijnlijk een groter verhaal achter dan alleen een technische fout:

“Ik denk dat er absoluut een ontwikkeling gaande is om de sites weer toegankelijk te maken en dat dit een onderdeel daarvan was. Maar er is al even discussie over de toegang tot het internet. De nieuwe president Rohani wil af van de blokkering, maar de harde lijn binnen de regering, die de techniek beheert, wil dat niet. Daar is een strijd over gaande.”

Sinds protesten in 2009 zijn Facebook en Twitter gefilterd.

Kort toegankelijk gisteren

Gisteravond kwamen er berichten binnen vanuit Iran van gebruikers die opeens zonder een proxy berichten konden plaatsen op Facebook en Twitter. Zo ook Erdbrink:

Twitter avatar ThomasErdbrink Thomas Erdbrink Okay people the rumors are true, this is my first tweet ever using Iran’s state cell phone internet service without VPN!!!
Twitter avatar ThomasErdbrink Thomas Erdbrink Hello world, we are tweeting without restrictions from Iran.