Bij elke boer past een brief Bij elke boer past een brief

Nog altijd op zoek naar een leuke boer? Programma Boer Zoekt Vrouw stelde de nieuwe boeren voor Tot zondag kun je nog een brief schrijven

Boerin Henrieke Lutke Willink, seizoen zes, kreeg 100 brieven.
Boerin Henrieke Lutke Willink, seizoen zes, kreeg 100 brieven.

Willem, Peter en Henrieke hebben alle drie hun brieven bewaard. De persoonlijke boodschappen die ooit vol verwachting naar de boeren opgestuurd werden, liggen inmiddels onder een laagje stof in een hoekje, kast of op zolder. Teruglezen doen ze niet. Die tijd is geweest, vinden ze.

Eigenlijk zijn het stuk voor stuk een soort liefdesbrieven, lacht boer Willem Beekman. In het vorige seizoen van Boer Zoekt Vrouw was hij op zoek naar een man. „Ik werd tijdens het lezen zevenenvijftig keer opgehemeld. Voor iedereen was ik even heel speciaal.” Of de schrijvers daar helemaal eerlijk over waren? Dat weet boer Willem natuurlijk niet. „Niemand zal schrijven dat hij eigenlijk niet echt geïnteresseerd in je is.”

Presentatrice Yvon Jaspers introduceerde twee weken geleden de boeren die dit seizoen op televisie op zoek gaan naar een partner. Wie daartussen een leuke boer voorbij zag komen, moet snel zijn. Het is nog deze hele week mogelijk om een brief te schrijven naar een deelnemer naar keuze.

Goede eerste indruk

Een boer die meedoet aan het programma ontvangt gemiddeld 165 brieven. De deelnemers die jong en welbespraakt zijn, ontvangen er nog veel meer. Vorig jaar zochten 1.109 vrouwen contact met de 26-jarige koeienboer Henk van Vliet. Een record.

Hoe zorg je ervoor dat juist jouw brief ertussenuit springt? Deelnemers uit de voorgaande seizoenen leggen uit hoe zij destijds hun potentiële partners kozen uit de vele brieven die ze kregen.

Om een goede eerste indruk te maken op de boeren, werden er al heel wat creatieve pogingen gedaan. De energieke hengstenhouder Peter van den Bogaard, deelnemer in 2009, ontving ‘hele kunstwerken’. 254 paardenmeisjes reageerden op zijn oproep. „Dropjes, hoefijzers, tegeltjes, schoolboeken, ingesproken cd’s, beeldmateriaal: je kunt het zo gek niet bedenken.” Nog steeds vertelt hij enthousiast over alle reacties die hij toen ontving. Al zaten er ook ‘kinderlijke plakspelletjes’ tussen. Daar knapte hij – nuchter als hij is – snel op af. „Puzzeltjes en van die gekke dingen. Het is wel leuk, hoor. Maar echt volwassen komt het niet over.”

Het is lastig om een goede brief te schrijven, geeft paardenboer Peter direct toe. Als hij dan toch een tip moet geven: „Vermeld je goede karaktereigenschappen en haal de positieve dingen over jezelf naar voren. Negatieve dingen zijn niet interessant.”

Boer Willem ging tijdens zijn selectie vooral op zijn gevoel af. „Ik kreeg een heel boekwerk van iemand die iets had van: jij laat alles zien, dan doe ik dat ook. Hij vertelde over zijn jeugd, zijn hobby’s en zijn werk. Als ik veel persoonlijke dingen over iemand te weten kwam, dan viel die brief me in positieve zin op.” En zo kwamen zulke brieven op het stapeltje ‘interessant’ terecht.

In galop door de foto’s heen

Het is ‘een eer’ om brieven te lezen van jongens die gelijk ondersteboven van je zijn, vindt boerin Henrieke. „Al is het ook wel vreemd, je hebt iemand natuurlijk nog nooit gezien.” Grinnikend: „Het is wel goed voor je ego.” Toch moeten de aanmeldingen volgens de boeren meer zijn dan een liefdesverklaring. Henrieke: „Jongens schrijven denk ik iets minder makkelijk. Die zeggen dan wie ze zijn en wat ze doen. Er moest in de brieven ook wel iets persoonlijks staan wat me trok.” Het vinden van de juiste balans was daarbij belangrijk. „Ik kreeg brieven waarin mannen vertelden dat ze boerenbloed hebben. Dan dacht ik: schrijf je voor mij of voor de boerderij?”

En dan is er nog de foto. „In galop door de brieven heen, of eigenlijk door de foto’s”, zei presentatrice Yvon Jaspers tegen paardenboer Peter, terwijl zijn brieven uitgespreid op zijn tafel lagen. Peter: „Ik keek niet alleen naar de foto, al hebben ze dat bij Boer zoekt Vrouw wel een beetje zo laten lijken. Maar een mooie foto is wel heel belangrijk. Als ik in het café sta, stap ik ook op iemand af door haar uiterlijk.” Al stuurde de vrouw die hij uiteindelijk koos gewoon een mailtje naar de KRO. „Dan zie je dat het toch om de inhoud gaat.”

Henrieke vindt dat je wel je beste foto moet sturen. De brief kan nog zo leuk zijn, als de foto tegenvalt neemt de kans om bij de laatste tien te horen af. „Ik kreeg best wat oudere plaatjes. Toen ik die mannen in het echt zag, dacht ik: ben jij dat? Het is belangrijk dat je eerlijk bent naar jezelf toe en naar de persoon aan wie je de brief schrijft. Doe jezelf niet beter voor dan je bent, maar schrijf wel een leuke aansprekende brief.”

Een zelfgemaakt koeienbeeld

Ook belangrijk: houd het kort. Willem kreeg niet alleen cadeautjes en boekwerken. Hij ontving daarnaast ook een zelfgemaakt koeienbeeld, een usb-stick met persoonlijke informatie en een mp3-speler met muziek die de afzender mooi vond. „Je hebt natuurlijk wel mensen uitgenodigd om samen naar de inzendingen te kijken, maar het moet vooral makkelijk te openen en te zien zijn.” Hoeveel tijd hij kreeg? „Het moest gewoon in één dag. Ik weet wel dat degenen met meer brieven ook langer de tijd kregen.”

Toen de brievenbussen allang gesloten waren, hield de brievenregen voor sommige boeren nog niet op. Peter ontving post van geïnteresseerde vrouwen tijdens de uitzendingen en zelfs toen het programma afgelopen was ging het door. Boer Peter: „Toen bleek dat ik weer vrijgezel was, kreeg ik opnieuw brieven. Inmiddels heb ik al drie jaar een vriendin, dus nu ben ik veilig.”