‘Belastingverhoging bier en wijn gehalveerd, frisdrank duurder’

De prijs van bier gaat volgend jaar minder hard omhoog dan eerder werd verwacht.
De prijs van bier gaat volgend jaar minder hard omhoog dan eerder werd verwacht. Foto ANP / Lex van Lieshout

De eerder aangekondigde belastingverhoging op bier en wijn wordt gehalveerd van veertien procent naar zeven procent. De in het regeerakkoord afgesproken extra heffing van 9 cent op tabak volgend jaar gaat helemaal niet door. Dat schrijft het AD vanochtend op basis van Haagse bronnen.

De verzachting van deze accijnzen gaat ten koste van frisdrankdrinkers. De verbruiksbelasting op niet-alcoholische dranken gaat volgens de krant met enkele centen per fles omhoog. Dit stond niet in het regeerakkoord.

Pompstationhouders en andere tabaksverkopers hebben de afgelopen maanden veel gelobbyd tegen de accijnsverhogingen. Zij stelden dat consumenten hun sigaretten massaal over de grens zouden kopen. (Novum)