Bedrijven kunnen straks in hypotheken beleggen

Een verkochte woning in Delft.
Een verkochte woning in Delft. Foto ANP/ Guus Schoonewille

Grote bedrijven uit binnen- en buitenland moeten spelers op de Nederlandse woningmarkt worden. Ondernemingen kunnen straks beleggen in hypotheken met staatsgarantie of zelf hypotheken gaan verstrekken via een bank of verzekeraar. Dat zegt Tjerk Kroes, directeur strategie en beleid van pensioengeldbelegger APG, vandaag in NRC Handelsblad.

Op verzoek van het kabinet heeft Kroes een nieuw financieringsmodel voor de hypotheekmarkt uitgewerkt. Vandaag, Prinsjesdag, stuurt het kabinet het eindrapport van zijn commissie naar de Tweede Kamer. Het plan heeft volgens Kroes de steun van het kabinet, al heeft de Europese Commissie het nog niet goedgekeurd. Het plan komt voort uit het lopende Catshuisoverleg met grote beleggers, zoals pensioenfondsen, over investeringen in de Nederlandse economie.

Beleggers overhalen tot investering in hypotheekobligaties

Het idee is om grote (inter)nationale beleggers over te halen om te investeren in zogenoemde hypotheekobligaties. Dat zijn een soort staatsobligaties met iets meer rendement. Banken kunnen met het geld van de beleggers meer hypotheken dan nu verstrekken en toch hun financiële balans op orde brengen. Doel is dat de concurrentie op de hypotheekmarkt toeneemt, zodat de hypotheekrente kan dalen en een koopwoning goedkoper wordt.

De nieuwe Nederlandse Hypotheek Instelling (NHI), die de hypotheekobligaties verkoopt, staat “open voor alle marktpartijen”, dus ook bedrijven, aldus Kroes. Om zo veel mogelijk beleggers te trekken is het belangrijk “zo min mogelijk voorwaarden” voor toelating te stellen, stelt het rapport.

Het streven is om in vijf jaar tijd minimaal vijftig miljard euro van beleggers te vergaren. De hypotheekrente zou op termijn een half procentpunt kunnen dalen, is de verwachting. De Europese Commissie beschouwt het plan als staatssteun voor banken. Gaat Brussel akkoord, dan verwacht Kroes dat het plan in een jaar kan worden gerealiseerd. De commissie adviseert het kabinet een ‘kwartiermaker’ aan te stellen om het op te starten.