Acht broers op een vegetarisch funkdieet

Docu NTR

Het uur van de Wolf Brothers Hypnotic

Nederland 2, 23.00-00.00u.

Wie door New York wandelde, kon ze tegenkomen op metrostations en pleinen. Vier trompetten, twee trombones, een tuba en een drummer; de acht broers van de ‘walkingband’ The Hypnotic Brass Ensemble uit een arme wijk in Chicago.

In minder dan geen tijd trokken ze met een catchy brass-mix van hiphop, afropop, soul en jazz een kring mensen om hen heen. En na afloop, snel het geld tellen.

Filmmaker Reuben Atlas volgt in Brothers Hypnotic de broers van het Hypnotic Brass Ensemble vijf jaar en zag de reputatie groeien. Dankzij samenwerking met artiesten als rapper Mos Def en de optredens, ja, op North Sea Jazz. Maar ook dankzij de jeugd van de broers in hun vegetarische („bonen en rijst, elke dag”) muziekcommunity is boeiend. De in totaal 24 (!) kinderen van jazzpianist Sun Ra en trompettist Phil Cohran (Earth Wind & Fire) en hun meerdere moeders zijn grootgebracht op een strikt jazz- en funkdieet van muziek en een zwart spiritueel bewustzijn. De repetities begonnen om zes uur morgens.

Je ziet schooloptredens van nerveuze jongetjes, de shows in daklozencentra. In recenter materiaal zie je de band worstelen met zijn integriteit: de keuze tussen een groot of een indieplatenlabel, maar vooral: het behoud van de familiewaarden.