50 jaar lid van de VVD en dan dit

Jos van Rey is woedend dat hij niet mag meedoen aan de raadsverkiezingen.

Een groepje getrouwen splitst zich nu af van de lokale VVD.

Jos van Rey spreekt zijn partijgenoten toe tijdens de besloten ledenvergadering van de VVD, gisteravond in Roermond.
Jos van Rey spreekt zijn partijgenoten toe tijdens de besloten ledenvergadering van de VVD, gisteravond in Roermond. Foto Merlin Daleman

„Wij gijzelen Den Haag niet meer. Den Haag gijzelt ons niet meer.” Dré Peters komt deze maandagavond als eerste door de deur van het zaaltje waar de Roermondse VVD zich in beslotenheid in tweeën heeft gedeeld. Een deel van de mensen gaat verder onder de oude vlag. Peters hoort bij de meerderheid die verdergaat als de Liberale Partij. Daar kan de van corruptie verdachte ex-wethouder Jos van Rey wél meedoen aan de raadsverkiezingen van volgend jaar.

Volgens Peters werd dit weekeinde duidelijk dat de landelijke VVD de kandidatuur van Van Rey zou blokkeren. Voorzitter Benk Korthals leek vorige week nog wat ruimte te laten. Maar premier Rutte zei daarop dat politici die onderwerp zijn van een strafrechtelijk onderzoek beter af kunnen zien van een plek op de kieslijst. Peters is daar woedend over en trekt vergelijkingen met Rusland en Noord-Korea. De landelijke VVD-top wil niet reageren op de afsplitsing in Roermond, omdat het een „lokale kwestie” is.

Eigenlijk zou de Roermondse VVD deze maandagavond vergaderen over de groslijst voor de gemeenteraadsverkiezingen van komend jaar maart. Daar komt het nu niet van. Vijftien van de 25 mensen van de lijst stappen over naar de Liberale Partij, net als zeven van de elf gemeenteraadsleden. De VVD was de grootste partij in Roermond, nu is de nieuwkomer dat. Zeven zetels is nog altijd twee meer dan nummer twee, het CDA.

Peters wil lijsttrekker worden van de Liberale Partij. Tot 1998 was hij de voorman van Democraten Roermond. Daarna sloot Peters, een ‘volksjongen’ uit de achterstandswijk ’t Veld, zich aan bij Van Reys VVD.

Van Rey wil lijstduwer worden. „Normaal gesproken was ik volgend jaar gestopt met de gemeentepolitiek. Dan was ik alleen nog even doorgegaan in de Eerste Kamer. Nu vecht ik terug. Ik laat dit niet gebeuren. Wat hier door justitie wordt vertoond, kan niet in Nederland. Ik heb nooit steekpenningen aangenomen.”

Hij is bitter over de landelijke VVD-top. „Ik ben vijftig jaar lid. Dag en nacht heb ik voor de partij gesjouwd. Ook in de dagen dat een VVD-lidmaatschap hier in het katholieke zuiden nog een doodzonde was. De VVD mag mij niet het recht ontzeggen op een kandidatuur. Als Opstelten en Teeven ballen hadden, zouden ze zorgen dat het OM eindelijk duidelijkheid geeft over de zaak tegen mij.”

Vanuit de restanten van de Roermondse VVD blijft het stiller deze avond. Voorzitter Victor Cillekens vouwt een papiertje open met een inderhaast opgetekende verklaring. Hij betreurt de vanavond genomen stap, maar respecteert hem ook. De VVD Roermond komt binnenkort met een nieuwe groslijst. „Daar zult u het mee moeten doen.”

Oud-wethouder Vincent Zwijnenberg wil alleen zeggen dat hij trouw blijft aan de landelijke partij. Opmerkelijk, want in het verleden was hij ruim tien jaar lang directeur van het verzekeringsbedrijf van Van Rey.

Raadslid Guido Lomans neemt wel duidelijk stelling. Hij roemt de verdiensten van Van Rey. Maar de werkelijkheid is dat diens kandidatuur op dit moment alleen maar negatieve publiciteit oproept. „Ik conformeer me aan de landelijke partijlijn.”

Oud-wethouder Raja Moussaoui wordt genoemd als mogelijke lijsttrekker van de Roermondse VVD. Zij ontbreekt. De vrouw, die samenwoont met een stiefzoon van Van Rey, is onlangs bevallen van een dochter.

Peters toont begrip voor degenen die de VVD trouw blijven. „Mensen als Raja hebben kadertrainingen gevolgd. Die hebben nog landelijke ambities of willen burgemeester worden.” Peeters spreekt over „onze zusterpartij” met wie de Liberale Partij zoveel mogelijk zal optrekken. Van Rey en hij blijven ook gewoon lid van de VVD. „Dit is een scheiding van tafel en bed. Wie weet komen we, als alle gedoe achter de rug is, weer gewoon bij elkaar. Ik hoop het eigenlijk.”