Weinig opwindende en trage damescapriolen in de lucht

Ze zijn er in soorten en maten, theatershows waarin hedendaagse dans een pact sluit met hedendaags circus. In No Sweat, van de Britse Generating Company, leeft een groep vrouwen zich uit op ‘aerial techniques’, waaronder varianten op tissu en trapeze. Die kunsten vormen een luchtig intermezzo tussen scènes waarin aspecten van vrouwelijkheid worden verbeeld. En dus worden in een nachtclub de strijkplanken en de Marigolds te voorschijn gehaald, hoge hakken en andere cliché-attributen.

Zouden die in een pittige choreografie zijn geïntegreerd, dan was No Sweat dik in orde geweest, prima familie-amusement. Dat laatste is het nu ook, maar dik in orde? Erg opgewonden raak je niet van de capriolen van de dames, die nu eens stoer door de ruimte banjeren, dan weer in decoratieve poses zweven. Daarvoor ligt het tempo te laag, zijn te trucs te simpel en de risico’s te zichtbaar gecontroleerd, om over choreografie en danskwaliteit maar te zwijgen. De show schijnt het internationaal erg goed te doen. Verbazingwekkend.

Francine van der Wiel