We horen weer bij de top

Hoewel Nederland met gevechtstroepen uitrukt, is Mali géén vechtmissie, benadrukten de ministers. Foto AFP

Redacteur Tennis

Thiemo de Bakker, die met zijn ‘verkeerde’ linkerarm een winnende return slaat of achteloos een service tegen de boarding ramt. Lachen om de swingende dubbelspecialist Jean-Julien Rojer langs de baan. Ontspannen sloegen de spelers van het Nederlands Davis-Cupteam gisterochtend warm voor de laatste twee singles tegen Oostenrijk. Na de gewonnen partij in het dubbelspel van Robin Haase en Rojer was de strijd zaterdag al beslist. Nederland promoveert naar de wereldgroep, met de beste zestien tennislanden. „Daar horen wij thuis”, stelde captain Jan Siemerink gisteren na de 5-0 overwinning. Wat zijn de kansen van de Nederlandse tennissers op wereldniveau?

De kopman

Robin Haase, 26 jaar, 23 keer Davis Cup (16 keer winst, 7 keer verlies), wereldranglijst: 62.

„Als speler wil je jezelf zo vaak mogelijk meten met de wereldtop, op de hoogste podia spelen tegen de beste spelers. In de wereldgroep kan dat. De Davis Cup spreekt ook aan bij het publiek. Kijk naar de fantastische sfeer in Groningen, hoeveel mensen erop afkomen. Dat zal in de wereldgroep alleen maar meer zijn. Maar het zal moeilijk zijn om erin te blijven.”

„Tegen Oostenrijk hebben we mazzel gehad dat hun beste dubbelaar (Alexander Peya) niet kon spelen en dat hun tweede man (Andreas Haider-Maurer) ziek werd. In de play-offs voor de wereldgroep tref je in de groep Europa-Afrika altijd sterke landen. Zwitserland en Spanje moesten nu ook play-offs spelen. En in de wereldgroep heb je bijna uitsluitend landen die nog steeds sterke spelers kunnen opstellen als er iemand uitvalt.”

„Ons team is voor een groot deel hetzelfde als in 2009 (toen Nederland voor het laatst in de wereldgroep zat). Alleen zijn we nu ervarener, meer volwassen. Davis Cup spelen blijft een aparte ervaring. Thiemo de Bakker speelde tegen Melzer niet alleen voor zichzelf, maar ook met 4.000 toeschouwers en een heel team achter zich. Dat kan positief werken, ook voor het vervolg van je carrière. Maar dat is voor iedereen verschillend.”

„Mijzelf heeft de Davis Cup wel eens toernooien gekost, bijvoorbeeld toen ik tegen Oekraïne drie partijen moest spelen (Haase won in 2011 in vijf sets de laatste partij, waardoor Nederland met 3-2 won). Ik reisde maandag van Oekraïne naar Nederland, dinsdag door naar Indian Wells en moest anderhalve dag later spelen. Van -10 graden naar +30. Ik was kapot. Maar die Davis-Cupwedstrijd zal ik nooit vergeten.”

„De wereldgroep hoeft niet per se mooier te zijn dan de play-offs. Als je tegen Nadal speelt en met drie keer 6-1 verliest, speel je dan een mooie wedstrijd? Maar ik kijk er naar uit. De overwinning op Oostenrijk was mooi en geeft kans op nieuwe ervaringen.”

De captain

Jan Siemerink, 43 jaar, 16 keer Davis- Cupspeler (9 winst, 6 verlies), sinds 2007 captain (9-6), hoogste positie wereldranglijst: 14 (1998).

„We willen als Nederland bij de top van de wereld zitten. Het belangrijkste van de zege op Oostenrijk is dat we ons nu weer voor het hoogste niveau hebben geplaatst. Sowieso krijg je nu een van de eerste acht geplaatste landen, die zijn beresterk. Maar er zitten ook landen bij waar we een kans tegen hebben. Ten opzichte van 2009 staan we er als groep beter voor. Toen profiteerden we van een gunstige loting om in de wereldgroep te komen. Nu hebben we bewezen dat we van goede landen kunnen winnen.”

„Niemand van ons had tot nu toe van Jürgen Melzer (Oostenrijkse kopman, nummer 27 van de wereld) gewonnen. Knap dat Thiemo de Bakker dat nu deed, misschien wel de basis van onze overwinning. Het is mij te makkelijk om te zeggen dat zo’n zege een doorbraak zal zijn. Cruciaal is wat je na zo’n succes doet. Het blijft draaien om structuur en basis. Elk dag blijven werken om iets te bewerkstelligen. De Davis Cup staat los van wat je het hele jaar doet, maar kan een stimulans geven. Op dit podium kun je laten zien dat je er op belangrijke momenten staat. Volgend seizoen spelen we in elk geval weer twee wedstrijden op het hoogste niveau, met mogelijkheden om te groeien.”

De voorzitter

Rolf Thung, 62 jaar, 14 keer Davis Cup (6 winst, 8 verlies), hoogste positie wereldranglijst: 89 (1974), voorzitter KNLTB sinds december 2010.

„Deze winst geeft een prachtig moment van exposure. We horen weer bij de beste zestien landen, de eredivisie in de wereld. Als bond zeggen we: er is geen enkele reden waarom Nederland niet bij de beste tien tennislanden van de wereld zou moeten horen; qua ledenaantal, coaches, financiële middelen of infrastructuur. Verhalen over goede generaties neem ik met een korrel zout. Talenten worden elke dag geboren. Ze moeten kiezen voor tennis en niet voor een andere sport, dat is cruciaal. Daarin helpt dit resultaat natuurlijk ook. Softe dingen, niet meetbaar. Maar dan hoor je later ineens: ik zag Thiemo de Bakker spelen en toen besloot ik om te gaan tennissen.”

„Davis Cup spelen is helemaal niet lucratief. Als land moet je bij een thuiswedstrijd verlies incalculeren, van een ton tot anderhalve ton. Terwijl je een uitwedstrijd quitte begroot. Dat klopt niet, het is een ongezonde situatie. De ITF (Internationale Tennisfederatie) brengt zoveel vaste sponsors in dat de commerciële mogelijkheden gering zijn. In de wereldgroep is de kans groter dat het op de publieke zenders wordt uitgezonden, die afspraak hebben we ook met de NOS gemaakt. Maar aan boarding kunnen we vrijwel niets extra’s verkopen. Het voordeel is dat iedereen onze volgende wedstrijd kan zien (Nederland-Oostenrijk was alleen live op betaalzender Sport1). Dat is een belangrijke impuls voor tennis.”

    • Maarten Scholten