Wat doet Jonker daar?

None
foto charlotte dumas

Dit is Jonker, politiepaard van beroep. Wat doet Jonker daar? Staat hij er niet wat vreemd bij? Waar zijn Jonkers achterbenen en lijf eigenlijk gebleven? Heb geduld en blijf kijken, net zoals Charlotte Dumas (1977) toen zij deze foto maakte en Jonker betrapte bij het verplaatsen van zijn been, met deze ongewone pose als resultaat.

De foto maakt onderdeel uit van de expositie ‘Wit’ in het Nederlands Fotomuseum in Rotterdam. In de tentoonstelling, die naast fotografie ook mode, design, beeldende kunst en film bevat, onderzoekt samenstelster Anne van der Zwaag de betekenis van wit. Foto’s uit de collectie van het museum vormden het uitgangspunt. De interactie tussen de verschillende kunstwerken laat de bezoeker de verschillende cultuurhistorische betekenissen van wit zien. Zo zijn er naast Jonker een witte bank van Jan des Bouvrie, een prachtig , geheel wit boek van ontwerpster Irma Boom, een serie clownsportretten van Erwin Olaf en een schilderij van Jan Schoonhoven te zien. Een aantal kunstenaars leverden speciaal voor deze tentoonstelling nieuw werk.

De tentoonstelling is nog tot en met 5 januari 2014 te zien in Rotterdam.

Trouwens, voor wie het nog niet gezien heeft: de twee benen op de voorgrond zijn er helemaal geen twee, maar drie. Echt waar.