VVD-fractie Roermond splitst - Van Rey stapt over naar nieuwe partij

Oud-Eerste Kamerlid en -wethouder Jos van Rey (r) woont de besloten ledenvergadering van de VVD in Roermond bij.
Oud-Eerste Kamerlid en -wethouder Jos van Rey (r) woont de besloten ledenvergadering van de VVD in Roermond bij. Foto ANP / Marcel van Hoorn

Een groot deel van de Roermondse VVD-fractie gaat verder onder de naam Liberale Partij. De van corruptie verdachte wethouder Jos van Rey en de beoogde lijsttrekker Dré Peters beginnen een eigen partij: Liberale Partij. Een groot aantal VVD’ers volgen Van Rey en Peters.

In een persverklaring staat dat de ‘ongefundeerde uitlatingen’ van ‘diverse prominente VVD’ers, waaronder onze minister-president Mark Rutte’ aanleiding zijn om de nieuwe partij op te richten. “In deze zusterpartij zal niemand worden veroordeeld tot het tegendeel is bewezen.”

De nieuwe partij laat aan de Limburgse zender L1 alvast weten in de toekomst samen te willen werken met de VVD.

De fractieleden scheiden zich af, zodat Jos van Rey toch mee kan doen aan de gemeenteraadsverkiezingen. Vanochtend werd bekend dat Van Rey afziet van een plek op de kieslijst van de VVD-fractie. Premier Rutte zei afgelopen vrijdag dat politici naar wie een strafrechtelijk onderzoek loopt er beter aan doen niet kandidaat te zijn voor een plek op een politieke lijst.

De nieuwe partij wil trouw blijven aan de liberale grondbeginselen, iets wat de VVD volgens Peters niet doet.

“De landelijke VVD is gezien de recente uitspraken van diverse prominente leden blijkbaar tot een partij geworden die er niet voor terugdeinst op de stoel van het Openbaar Ministerie te gaan zitten en mensen ongefundeerd te veroordelen.”

Het partijbestuur van de VVD vindt het ‘verstandig’ dat Jos van Rey niet op de groslijst voor de komende gemeenteraadsverkiezingen in Roermond komt te staan. Dat laat een woordvoerder van de partij weten aan Novum. “Zoals eerder gezegd vindt het partijbestuur dat mensen tegen wie een onderzoek loopt niet op de kieslijst zouden moeten staan.”