VS en Groot-Brittannië tappen netwerk Belgacom af

Telecombedrijf Belgacom is gehackt door Groot-Brittannië en de VS om data uit Arabische landen te onderscheppen.

Het netwerk van het Belgische telecombedrijf Belgacom wordt al meer dan twee jaar afgeluisterd, waarschijnlijk door de Britse inlichtingendienst GCHQ of de Amerikaanse NSA. Dat meldden goed geïnformeerde bronnen aan deze krant.

Belgacom heeft vanmorgen bekendgemaakt dat er is ingebroken in de computersystemen, maar geeft geen details. Het Belgische Openbaar Ministerie laat weten dat Belgacom hoogstwaarschijnlijk slachtoffer is van „internationale state-sponsored cyberspionage”.

Een Nederlands bedrijf in computerbeveiliginsg heeft onderzoek gedaan naar mogelijke besmettingen bij Belgacom. Daaruit bleek dat de servers van het telecombedrijf sinds 2011 zijn geïnfecteerd met een geavanceerd computervirus. Met behulp van deze zogeheten malware konden buitenstaanders ongemerkt toegang krijgen tot het bel- en internetverkeer. Volgens ingewijden duidt de complexiteit van de malware erop dat de Britse en de Amerikaanse inlichtingendiensten achter de hack zitten.

De hackers waren geïnteresseerd in Belgacom International Carrier Services (BICS), een ondersteunende dienst die het dataverkeer tussen telecombedrijven faciliteert. BICS, een joint venture met Swisscom en het Zuid-Afrikaanse telecombedrijf MTN, is een wereldwijde speler en een van de grootste dienstverleners in Afrika en het Midden-Oosten. Door in te breken in die infrastructuur waren de hackers in staat om telefoon- en dataverkeer uit landen als Syrië en Jemen af te tappen.

Experts brengen de inbraak bij Belgacom nadrukkelijk in verband met onthullingen van NSA-klokkenluider Edward Snowden over het afluisterprogramma Tempora. Dit Britse programma is gericht op het wereldwijd onderscheppen van internet- en telefoonverkeer. Daarbij wordt alle communicatie over een glasvezelkabel of satellietkanaal getapt en doorzoekbaar gemaakt. Metadata, zoals telefoonnummers en e-mailadressen, worden langer bewaard. Zowel de Britse GCHQ als de Amerikaanse NSA kan de gegevens inzien.

De Belgische premier Di Rupo zegt in een reactie dat als er sprake is van „cyberspionage” bij het Belgische staatsbedrijf, de Belgische regering dit „ten strengste” veroordeelt. België zal dan „gepaste maatregelen” nemen.

    • Huib Modderkolk
    • Steven Derix