Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Oorlog

VN-inspecteurs: overtuigend bewijs voor chemische aanval in Damascus

Een foto van 21 augustus: Syrische rebellen staan bij de lichamen van mensen die volgens hen gedood zijn door een zenuwgasaanval van het regime.
Een foto van 21 augustus: Syrische rebellen staan bij de lichamen van mensen die volgens hen gedood zijn door een zenuwgasaanval van het regime. Foto Reuters / Bassam Khabieh

Er is overtuigend bewijs dat het zenuwgas sarin gebruikt is bij de aanval in de Syrische hoofdstad Damascus van 21 augustus. Dat is de conclusie van VN-inspecteurs na het onderzoek van de afgelopen weken. Over wie er achter de aanval zit, spreken de onderzoekers zich echter niet uit.

Op 21 augustus kwamen honderden mensen (volgens Artsen Zonder Grenzen 355, volgens de VS zelfs 1.429) om bij die aanval. Het Syrische regime werd er al snel door meerdere partijen van beschuldigd die aanval te hebben uitgevoerd met behulp van chemische wapens.

De Verenigde Naties begonnen enkele dagen na de aanval met een onderzoek op de bewuste locatie, dat duidelijk moest maken of er inderdaad chemische wapens waren ingezet. Het langverwachte rapport van dat onderzoek, dat door persbureau AP deels al werd ingezien, wordt vandaag gepresenteerd.

Twitter avatar baysontheroad JAMES BAYS #syria #UN report confirms Sarin delivered by rockets. Just zoom in on this official photo! http://t.co/Df6I44mSVR

Bewijs voor gebruik sarin is ‘duidelijk en overtuigend’

Volgens de VN-onderzoekers is er dus “duidelijk en overtuigend bewijs” dat op relatief grote schaal chemische wapens zijn ingezet bij die bewuste aanval in het gebied Ghouta, dat nabij Damascus ligt (zie kaart hieronder) en in handen is van de rebellen. Er werden onder meer bodem- en bloedmonsters verzameld, waaruit af te leiden zou zijn dat er raketten met het zenuwgas sarin zijn afgeschoten.

Uit het rapport, dat gisteren is overhandigd aan secretaris-generaal van de VN Ban Ki-moon:

“De conclusie is dat er chemische wapens zijn gebruikt in het aanhoudende conflict tussen de oppositiepartijen en het Syrische regime [...], gericht tegen burgers, onder wie kinderen, op een relatief grote schaal.”

Desondanks vermeldt het rapport niet wie er achter de aanval zit. De onderzoekers mochten van president Assad hun werk alleen maar doen als de schuldvraag buiten beschouwing werd gelaten.

VS, GB en Frankrijk zijn er zeker van: dit was Assads werk

Wat er precies gebeurde op 21 augustus bij Damascus houdt de internationale gemeenschap sindsdien erg bezig. Volgens de VS staat vast dat daarbij het zenuwgas sarin gebruikt is door Assad. Ook Frankrijk is er zeker van dat Assad zich heeft vergrepen aan chemische wapens, net als Groot-Britannië. Even leek een Amerikaanse aanval ophanden, maar in de afgelopen week spraken de VS en Rusland af dat die uitblijft als Assad voor medio 2014 zijn arsenaal chemische wapens ontmantelt.

Assad ontkent dat hij achter de aanval zit. Volgens hem zijn de rebellen er verantwoordelijk voor.