Tyfoon dwingt honderdduizenden Japanners tot evacuatie

In Japan hebben honderdduizenden mensen – alleen al in het bij toeristen populaire Kyoto 260.000 – hun huis achtergelaten vanwege de komst van de tyfoon Man-yi. Bij de kerncentrale van Fukushima zijn ook voorzorgsmaatregelen genomen.

Een man kijkt toe terwijl golven stukslaan op een anti-tsunamidijk in Iwaki, Fukushima. Bij de grotendeels verwoeste kerncentrale zijn voorzorgmaatregelen genomen omdat de tyfoon Man-yi op komst is. Foto Reuters / Stringer

In Japan hebben honderdduizenden mensen - alleen al in het bij toeristen populaire Kyoto 260.000 - hun huis achtergelaten vanwege de komst van de tyfoon Man-yi. Bij de kerncentrale van Fukushima zijn ook voorzorgsmaatregelen genomen.

Man-yi, die gepaard gaat met windsnelheden van 162 kilometer per uur en zware regenval, heeft tot nu toe twee mensen het leven gekost. Tientallen anderen liepen verwondingen op. In de stad Fukuchiyama, vlak bij Kyoto, zijn alle 81.000 inwoners geëvacueerd. De door Kyoto stromende rivier de Katsura is buiten zijn oevers getreden. In Tokio en de directe omgeving ligt het treinverkeer stil en zijn honderden vluchten geannuleerd.


Bekijk op groter formaat

De tyfoon is in het zuiden van Japan aan land gekomen en trekt nu op in noordelijke richting. Bij de grotendeels verwoeste kerncentrale in Fukushima, in het noorden, pompt men als voorzorgsmaatregel alle regenwater de oceaan in om te voorkomen dat het in de tanks met radioactief water terecht komt.

    • Peter Zantingh