Turks gevechtsvliegtuig schiet Syrische helikopter neer

Rook in de buurt van de Turks-Syrische grens nadat Turkse gevechtsvliegtuigen een Syrische helikopter naar beneden haalden.
Rook in de buurt van de Turks-Syrische grens nadat Turkse gevechtsvliegtuigen een Syrische helikopter naar beneden haalden. Foto AP

Een Turks gevechtsvliegtuig heeft een Syrische helikopter neergeschoten nadat het toestel het luchtruim boven het land schond. Dat heeft de Turkse vicepremier Arinc bekendgemaakt. Het is de eerste keer dat Turkije een Syrisch gevechtstoestel uit de lucht haalt sinds het begin van de opstand in het buurland.

In Ankara vertelde Arinc aan verslaggevers van onder meer persbureau AP dat de piloten van de helikopter meerdere malen zijn gewaarschuwd voordat het toestel uit de lucht werd geschoten. De helikopter vloog in het Turkse luchtruim, op twee kilometer afstand van de Turks-Syrische grens. Arinc zei niet te weten wat er van de inzittenden is geworden, maar Rami Abdul-Rahman van het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten meldde dat een van de piloten gevangen was genomen door opstandelingen. Het lot van de andere piloot was onbekend.

Onze correspondent Bram Vermeulen (verwijzend naar dit incident):

Twitter avatar bramvermeul Bram Vermeulen Last time a Turkish jet was taken down over Syrian waters, it was news 4 weeks. But what happens now Turkey shot down Syrian helicopter?

Door de aanhoudende stroom Syrische vluchtelingen en door de toenemende veiligheidsrisico’s in het grensgebied pleit de Turkse regering al maanden voor ingrijpen in het land. Onder de grensbewoners zijn al tientallen doden gevallen.

Eind vorig jaar vroeg Turkije de NAVO al om bijstand gevraagd voor het beschermen van zijn bevolking en grondgebied tegen beschietingen met middellangeafstandsraketten vanuit Syrië. Nederland, Duitsland en de VS stuurden daarna elk twee Patriot-systemen naar de Turks-Syrische grens.

Dit zou een video zijn van de neergeschoten helikopter. Op YouTube zijn meer amateurbeelden verschenen van de restanten van de helikopter.
http://www.youtube.com/watch?v=O_1yddNQPK0#t=14