Toen Harry Redknapp een supporter liet invallen voor West Ham

Manager Harry Redknapp in 2010. Hij zorgde in 1994 voor een van de mooiste anekdotes uit het Britse voetbal.
Manager Harry Redknapp in 2010. Hij zorgde in 1994 voor een van de mooiste anekdotes uit het Britse voetbal. Foto EPA / Danny Martindale

Elke supporter van West Ham kan het navertellen. Het was een middag in juli 1994 en manager Harry Redknapp trok een fan van de tribune om hem in te laten vallen. Een prachtig verhaal, maar wat is ervan waar? Journalist Jeff Maysh sprak de bewuste fan/speler onlangs, na een zoektocht van tien jaar.

Daarmee kon de anekdote, die stamt uit een tijd dat nog niet alles met mobiele telefoons werd vastgelegd, eindelijk journalistiek getest worden. Maysh schreef lang geleden al eens naar 200 mannen die Steve Davies heetten - dat was de jongen, koerier van beroep, die tijdens die oefenwedstrijd tegen Oxford City zou zijn ingevallen.

Lang gebeurde er niets, totdat de juiste Steve Davies onlangs contact opnam. In maart van dit jaar ontmoetten ze elkaar en kon het verhaal eindelijk vanuit de eerste persoon opgetekend worden. Aanvullend sprak Maysh met onder anderen Redknapp en enkele spelers uit het West Ham-team van dat jaar.

Het stuk van Maysh is een juweeltje voor elke voetballiefhebber. Over de fan die, ondanks dertig sigaretten per dag en twee biertjes tijdens de eerste helft, het shirt van zijn favoriete club mag aantrekken. En als hij even later de bal voor zijn voeten krijgt…

“‘I hit it like nothing else. Know what I mean? I belted it.’ The ball whistled low, past the outstretched hand of the Oxford goalkeeper, and ran into the bottom corner of the goal. Steve says he wheeled away in celebration, arms extended, head bent with disbelief. On the side of the field, Redknapp turned around and looked briefly to the heavens.”

Lees het hele verhaal van Jeff Maysh op de site van The Guardian (4.991 woorden, ongeveer 23 minuten leestijd).