Terugkijken: Wim Brands bezoekt Annie Proulx

Annie Proulx (Foto AP)

Voor de derde aflevering van Boeken op reis reisde Wim Brands af naar Wyoming. In een groot vrijstaand huis woont Annie Proulx, schrijfster van Scheepsberichten en Brokeback Mountain.

In de aflevering is veel aandacht voor Wyoming, de gemiddeld dunbevolkste staat van de VS. Een gebied, waar volgens de Brands, “de meeste Amerikanen alleen maar overheen vliegen”.

Proulx heeft een haat-liefdeverhouding met de staat. Enerzijds biedt het haar vergezichten en mensen die zich in barre omstandigheden weten te redden, anderzijds zijn de opvattingen van de bewoners van Wyoming doorgaans extreem conservatief. Proulx. Gevraagd naar wat een verhaal als Brokeback Mountain ons over Wyoming zegt, antwoordde Proulx:

“Het zou u kunnen zeggen dat er op de meeste plaatsen veel homofobie was en nog steeds is. Het is een uiterst conservatieve staat. Ze willen graag dat alles zo blijft als in de 19e eeuw.”

Over haar vak sprak Proulx, vooral in vergelijking met de schrijvers die eerder aan bod kwamen in Boek op reis, David Grossman en Karl Ove Knausgård, behoorlijk licht. In haar grote bibliotheek zei Proulx:

“Ik zie mezelf niet als een schrijver. Ik zie mezelf als een lezer. Iets verkennen en nieuwe manieren van denken en snuffelen in hoeken en gaten die tot dan tie donker waren. Dat spreekt me aan. Ik kijk nooit meer naar wat ik heb geschreven. Ik zoek iets nieuws want ik ben nieuwsgierig en gefascineerd door het onbekende. Dat vind ik het leuke van schrijven.”

De volledige uitzending: