Tenniswonder in Groningen biedt hoop en vertrouwen

Kopman Robin Haase, captain Jan Siemerink en bondsvoorzitter Rolf Thung zien perspectief na terugkeer in wereldgroep

Thiemo de Bakker, die met zijn ‘verkeerde’ linkerarm een winnende return slaat of achteloos een service tegen de boarding ramt. Lachen om de swingende dubbelspecialist Jean-Julien Rojer langs de baan. Ontspannen sloegen de spelers van het Nederlands Davis-Cupteam gisterenochtend warm voor de laatste twee singles tegen Oostenrijk. Na de gewonnen dubbel van Robin Haase en Rojer was de strijd zaterdag al beslist. Nederland naar de wereldgroep, met de beste zestien tennislanden. „Daar horen wij thuis”, stelde captain Jan Siemerink na de 5-0 zege. Wat zijn de kansen van Nederland op wereldniveau?

Kopman Robin Haase

„De Davis Cup spreekt aan bij het publiek. Kijk naar de fantastische sfeer in Groningen, hoeveel mensen er op af komen. Dat zal in de wereldgroep nog meer zijn. Maar het wordt moeilijk. We hadden mazzel dat hun beste dubbelaar (Alexander Peya) niet kon spelen en dat hun tweede man (Andreas Haider-Maurer) ziek werd. In de wereldgroep heb je landen die sterke reservespelers kunnen opstellen.

„Onze groep is bijna hetzelfde als in 2009 [Nederlands laatste jaar in wereldgroep]. Alleen zijn we nu ervarener. Davis Cup blijft een aparte ervaring. Thiemo de Bakker speelde tegen Melzer niet alleen voor zichzelf, maar ook met 4.000 toeschouwers en een heel team achter zich. Dat is positief, ook voor het vervolg van je carrière.

„De wereldgroep is niet per se mooier dan de play-offs. Als je bijvoorbeeld tegen Nadal met drie keer 6-1 verliest. Speel je dan een mooie wedstrijd? Maar ik kijk er wel naar uit.”

Davis-Cupcaptain Jan Siemerink

„We krijgen nu een van de eerste acht geplaatste landen als tegenstander, die zijn beresterk. Maar er zitten landen bij waar we een kans tegen hebben. Ten opzichte van 2009 staan we er beter voor. Toen profiteerden we van een gunstige loting om erin te komen. Nu hebben we bewezen van goede landen te kunnen winnen. Niemand van ons had tot nu toe van [de Oostenrijkse nummer 27 van de wereld] Jürgen Melzer gewonnen. Knap dat Thiemo de Bakker dat nu deed, misschien wel de basis van onze zege.

„Het is mij te makkelijk om te zeggen dat zo’n zege een doorbraak zal zijn. Het blijft draaien om structuur en basis. Elk dag iets bewerkstelligen. Davis Cup staat los van wat je het hele jaar doen, maar kan een stimulans geven. Op dit podium kun je laten zien dat je er op belangrijke momenten staat. Volgend seizoen spelen we in elk geval weer twee wedstrijden op het hoogste niveau, met groeimogelijkheden.”

Bondsvoorzitter Rolf Thung

„Deze winst geeft een prachtig moment van exposure. Er is geen enkele reden waarom Nederland niet bij de beste tien tennislanden van de wereld zou moeten horen. Niet qua ledenaantal, coaches, financiële middelen of infrastructuur. Verhalen over goede generaties neem ik met een korrel zout. Talenten worden elke dag geboren. Ze moeten kiezen voor tennis en niet voor een andere sport, cruciaal. Hoor je ineens: ik zag De Bakker spelen en besloot ik te gaan tennissen.”

„Davis Cup is helemaal niet lucratief. Bij een thuiswedstrijd moet je verlies incalculeren, tot anderhalve ton. Terwijl je een uitwedstrijd quitte begroot. Dat is een ongezonde situatie. Door de verplichte vaste ITF-sponsors zijn de commerciële mogelijkheden gering. In de wereldgroep is de kans wel groter dat de NOS het uitzendt, die afspraak is er. Maar aan boarding kunnen we vrijwel niets extra’s verkopen. Het voordeel is dat iedereen onze volgende wedstrijd kan zien (Nederland-Oostenrijk was alleen live op betaalzender Sport1). Dat is een belangrijke impuls voor tennis.”

    • Maarten Scholten