Syrische oppositie zeer teleurgesteld over akkoord

Plan Rusland en Amerika: medio 2014 moeten alle chemische wapens weg zijn

Rebellen van het Vrije Syrische Leger roken een waterpijp.
Rebellen van het Vrije Syrische Leger roken een waterpijp. Foto Reuters

De Syrische oppositie heeft teleurgesteld gereageerd op het Amerikaans-Russische plan om het Syrische gifgasarsenaal te ontmantelen. De commandant van het Vrije Syrische Leger, generaal Salim Idris, verklaarde gisteren dat er weinig over is van de hoop dat president Assad wordt afgezet met hulp van een Amerikaanse militaire interventie.

Idris vreest dat het Syrische regime de inspecties zal aangrijpen om tijd te winnen. Hij zei dat de groepen onder zijn bevel geen wapenstilstand in acht zullen nemen als de inspecteurs in Syrië zijn. Wel beloofde hij dat zijn troepen niet op hen zullen schieten als ze werken in gebieden die worden gecontroleerd door het regime.

Maar het Vrije Syrische Leger is een lappendeken van ongeregelde rebellengroepen die lang niet allemaal generaal Idris als hoogste commandant accepteren. En er wordt regelmatig gevochten door rebellen van het Vrije Syrische Leger en jihadistische groepen. Qassim Saadeddine, een rebellencommandant in het noorden van Syrië zei: „Laat het plan van Kerry en Lavrov naar de hel gaan. We verwerpen het en we zullen de inspecteurs niet beschermen.”

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry en zijn Russische collega Sergej Lavrov presenteerden zaterdag in Genève hun plan voor de vernietiging van de chemische wapens in Syrië. President Assad moet binnen een week een volledige inventaris van zijn arsenaal overleggen. In november moeten de wapeninspecteurs alle plekken hebben bezocht waar chemische wapens liggen opgeslagen. Dan moet ook alle apparatuur voor de productie van chemicaliën zijn vernietigd. Halverwege volgend jaar moeten alle chemische wapens uit Syrië zijn weggehaald of zijn vernietigd.

Internationaal is er positief gereageerd op het plan, dat door alle permanente leden van de VN-Veiligheidsraad wordt gesteund. Het zal naar verwachting snel in een resolutie van de Veiligheidsraad worden vervat, zodat het internationale rechtskracht krijgt. Maar wapenexperts betwijfelen of het plan in negen maanden uitvoerbaar is.

De Syrische minister van Verzoening was gisteren de hoogste regeringsfunctionaris die reageerde op het plan. Hij noemde het een „overwinning” voor Syrië, „met dank aan onze Russische vrienden”. Het is onduidelijk of zijn uitspraken breed worden gedragen in de Syrische regering.

VN-chef Ban Ki-moon zei dat het inspectieteam, dat de vermeende gifgasaanval in Damascus onderzocht, zijn rapport gisteren heeft ingediend. Vandaag zal hij het presenteren aan de Veiligheidsraad. (AP, Reuters, BBC)