Swingend, soepel menggeluid

flair met West-Afrikaanse soul; de muziek van The Garifuna Collective is het swingende menggeluid van een bijzondere minderheid uit Belize. Het collectief debuteerde zes jaar geleden met Wátina dat internationaal veel lof kreeg toegezwaaid. Toen het succes geoogst kon worden, overleed frontman Andy Palacio plotseling.

Ayó (‘vaarwel’ in de taal van de Garifuna) is een eerbetoon aan hem en een doorstart van het collectief met een geslaagde, modernere sound. De soepele songs neigen tot fonetisch meezingen. De Garifuna stammen af van overlevenden van gezonken slavenschepen uit de zeventiende eeuw en van de Caribische indianen met wie zij op het eiland St. Vincent een nieuw bestaan opbouwden. The Garifuna Collective viert de hybride cultuur van deze minderheid. Zonder frontman functioneert de band als een zoete inval voor muzikanten. Des te knapper is het dat het album toch klinkt als een geheel.

Leendert van der Valk

    • Leendert van der Valk