Twaalf doden bij schietpartij Amerikaanse marinebasis; één schutter gedood

Politie op de Amerikaanse marinebasis in Washington D.C., waar vandaag een schietpartij plaatsvond.
Politie op de Amerikaanse marinebasis in Washington D.C., waar vandaag een schietpartij plaatsvond. Foto Reuters / Jason Reed

Een van de mannen die vandaag betrokken waren bij de schietpartij op een marinebasis in Washington D.C. is gedood. Dat zegt een bron bij de Amerikaanse politie tegen de internationale persbureaus. Het dodental is opgelopen naar twaalf. Onduidelijk is nog of dat inclusief de overleden schutter is.

De schietpartij vond om 8.20 uur lokale tijd plaats bij de US Navy Yard, een complex van de Amerikaanse marine:


Grotere kaart weergeven

Er zouden meerdere schutters zijn: volgens de politiechef van D.C. zijn twee anderen, gekleed in militaire kleding, nog voortvluchtig. Er zouden vijf mensen gewond zijn geraakt, onder wie een agent. Hij liep verwondingen op in een vuurgevecht met een van de schutters.

Twitter avatar timjhogan Tim Hogan Another photo from the scene. Our staff is safe. #NavyYardShooting http://t.co/qfBgR6Fmpv

Beelden van persbureau AP, waarop te zien is hoe iemand door een helikopter wordt weggehaald van de plek waar de schietpartij plaatsvond:

Het ziekenhuis van Washington heeft aan persbureau Reuters laten weten dat er momenteel drie mensen met schotwonden behandeld worden. Ze zouden in kritieke conditie zijn. De woordvoerder zei te verwachten dat er meer slachtoffers worden binnengebracht, maar dat onduidelijk is hoeveel precies.

Een ooggetuige beschreef tegen persbureau AP hoe een man vanaf de derde verdieping mensen in het bedrijfsrestaurant op de begane grond onder vuur nam. Anderen zeiden dat een man op de tweede verdieping op hen had geschoten. “Hij draaide zich om en begon te schieten”, aldus iemand die in het gebouw werkt. Kort nadat de schoten waren gevallen, begonnen beveiligers de medewerkers met getrokken wapen naar buiten te dirigeren.

De Amerikaanse president Barack Obama is op de hoogte gesteld en zei in een reactie dat hij de ontwikkelingen op de voet volgt. Het Pentagon heeft het veiligheidsniveau opgeschroefd.

Er werken ongeveer drieduizend mensen in het pand. Medewerkers is opgedragen binnen te blijven. De straten rondom de basis zijn afgesloten.