PEC is veel meer dan een voetbalclub

Rochdi Achenteh speelt als linksback bij de verrassende koploper van de eredivisie. Hij is ambassadeur van de maatschappelijke tak van de Zwolse voetbalclub.

PEC-speler Mustafa Saymak maakt een doelpunt in de Arena dat ten onrechte wordt afgekeurd wegens vermeend buitenspel. PEC verloor met 2-1 van Ajax. Foto ANP

Het is half drie ’s middags als Rochdi Achenteh (25) zijn witte Mercedes voor zijn huis parkeert. Het is rustig op straat, kinderen uit de buurt zitten nog op school. „Jammer voor uw verhaal”, zegt de linksback van PEC Zwolle. „Meestal hebben ze het vrij snel door als ik thuis ben. Komen ze vragen of ik mee doe. Dan trek ik mijn trainingspak aan, doe ik even mee.”

Typisch Achenteh, hadden ze al gezegd op de club. De ijverige linksback is ambassadeur van PEC Zwolle United, de maatschappelijke tak van de club, en die rol neemt hij uiterst serieus. Hij merkte al toen hij jonger was hoe zijn broertje naar hem opkeek. „Als ik tegen hem zei: hé vriend, doe eens niet, dan luisterde hij eerder naar mij dan naar mijn ouders. Alleen maar omdat ik profvoetballer ben. Daar ben ik over na gaan denken.”

Elke speler van PEC Zwolle heeft de verplichting om zich beschikbaar te stellen voor activiteiten, maar voor Achenteh is die contractuele bepaling totaal overbodig. Later op deze donderdagmiddag wil hij Playing for Success bezoeken, een naschoolsprogramma voor ‘onderpresterende’ kinderen. En? „Mag niet”, zegt Achenteh. „We moeten een beetje waken voor overkill”, zegt Myrte Scheffer, coördinator van PEC Zwolle United.

Boegbeelden zijn naast Achenteh ook oud-schaatser Erben Wennemars en muzikant Sticks, voorheen rapper van Opgezwolle. Vandaag zou de Meer dan Voetbal-award uitgereikt worden, en grote favoriet is PEC Zwolle United. Een zoveelste bevestiging dat de club goed bezig is? Het zijn hoe dan ook unieke tijden in de Overijsselse hoofdstad. Ondanks de nederlaag afgelopen zaterdag tegen Ajax (2-1) houdt PEC de koppositie in de eredivisie. „Het gaat nog steeds vaak over Opgezwolle als ik ergens kom, dat ervaar ik als een groot compliment. Maar nu gaat het ook over voetbal”, zegt Sticks. „Mooi dat er groei in zit. Je ziet ook dat de club niet lukraak wat doet. Er zit echt lijn in.”

We ontmoeten de rapper bij de studio van hiphopcentrum Fakkelteit in cultuurwerkplaats R10. „Je zal wel blij zijn met Wensink of niet”, grapt Sticks. De plaatselijke Mercedes-dealer is autosponsor van PEC. Achenteh knikt, en laat zijn auto zien.

Achenteh: „Toen ik hier met mijn oude club FC Eindhoven speelde zaten er drie, vierduizend mensen op de tribune. Dat was het, best kil. Nu leeft het gewoon. Als ik op straat loop, da’s niet normaal.” Sticks: „Tja die tijd heb ik ook meegemaakt. Natuurlijk zijn er gloryhunters de laatste jaren, maar da’s alleen maar tof. Het is logisch dat er bij Telstar-thuis niet elfduizend man zat, en nu wel.”

Sticks (31) is van jongsaf supporter van PEC, later FC Zwolle, nu weer PEC geheten. „Van de tijd van PEC, Fred Patrick en al die shit”, rapt hij op zijn nostalgische track Groen Gras. Natuurlijk zijn jonge supporters te jong om zich het oude PEC te herinneren, of spits Fred Patrick, die in 1989 als lid van het Kleurrijk Elftal omkwam bij de SLM-vliegramp in Suriname.

Maar de naamsverandering van FC Zwolle terug naar PEC afgelopen seizoen is voor Sticks meer dan nostalgie. „PEC klinkt toch ook gewoon toffer dan FC? Iedereen heeft al FC. FC Utrecht, FC Twente. Wij zijn PEC, klaar. Prins Hendrik Ende Desespereert Nimmer Combinatie.” De lettergrepen rollen van zijn tong. „Wist jij waar PEC voor staat?” Achenteh: „Haha, no man. Ik hou van de club, maar dat wist ik echt niet man. Sorry.”

Sticks en Achenteh, samen voor een beter Zwolle? „Weet je, Erben Wennemars spreekt een groot publiek aan, maar die heeft weer minder contact met de jeugd”, zegt Sticks. Achenteh: „Ga lekker schaatsen, zeggen die straatjochies tegen hem.” Sticks: „Wij spreken hun taal, proberen ze met elkaar in contact te brengen. Jongens die hier bij de Fakkelteit bezig zijn met muziek, vinden die Street League bijvoorbeeld weer interessant en vice versa.” De Street League is een straatvoetbalcompetitie tussen Zwolse wijken, die deze week begint. Achenteh is, natuurlijk, het gezicht ervan.

Achenteh was genomineerd als Maatschappelijk Voetballer van het Jaar, maar zag aanvoerder Siem de Jong van Ajax er met de onderscheiding vandoor gaan. „Slaat helemaal nergens op”, zegt Achenteh. Grijns. „Ik zeg maar niks. Ach ja”, zegt hij tegen Sticks, „zoals jij rapt omdat het uit je hart komt, komt dat stimuleren van kinderen ook uit mezelf. Anders zit ik thuis maar wat te gamen. Call of Duty en zo.” Sticks lacht.

Achenteh stond laatst voor een groep jongeren. „Ik had mijn trui uit, om mijn middel geknoopt. En een paar minuten later hebben drie jongens dat ook zo. Wat jij doet, doen ze na. Daar moet je iets mee doen.”

    • Bart Hinke