‘Ontvoerde Nederlander Sjaak Rijke op video Al Qaeda’

Een fotomontage van persbureau ANI toont de mannen in de video. De tweede van rechts is Sjaak Rijke. De beelden staan nog niet online.
Een fotomontage van persbureau ANI toont de mannen in de video. De tweede van rechts is Sjaak Rijke. De beelden staan nog niet online. Foto AFP / ANI / AQMI

Er is een Al Qaeda-video verschenen van zeven Westerlingen die door de terreurorganisatie in de Sahara zijn ontvoerd. Onder hen is mogelijk de Nederlander Sjaak Rijke. Dat meldt het Mauritaanse persbureau ANI.

De video zou zijn opgenomen op 27 juni van dit jaar. Naast Rijke zouden er vier Fransen, een Zweed en een Zuid-Afrikaan op de video staan. De ontvoerde mannen zouden gezond zijn.

Op de site van ANI staan ook foto’s van de zeven mannen, maar de video is nog niet vrijgegeven. Het Franse ministerie van Buitenlandse Zaken laat aan persbureau AFP weten dat het lijkt alsof de video echt is. Op Twitter circuleren inmiddels ook screenshots van de video, met daarop Sjaak Rijke:

Twitter avatar r0eland Roeland Roovers Nieuwe foto van in Mali ontvoerde Nederlander Sjaak Rijke, datering juni 2013 http://t.co/iNj1rF3xKc

Rijke werd op 25 november 2011 in de Malinese stad Timbuktu ontvoerd toen gewapende mannen een restaurant binnenvielen. Daarbij werd een Duitse toerist doodgeschoten omdat die niet meewerkte. Vorig jaar augustus dook er voor het laatst een video op van Rijke.