Omstreden kandidaat voor centrale bank VS trekt zich terug

Larry Summers trekt zich terug als kandidaat voor het voorzitterschap van de Amerikaanse centrale bank. Hij heeft dat besloten nadat hem duidelijk was geworden dat een aantal Democratische senatoren tegen zijn benoeming zou stemmen.

In een brief aan president Obama schrijft Summers dat hij „met tegenzin” heeft moeten vaststellen dat de benoemingsprocedure „venijnig” zou worden. En dat is volgens hem niet in het belang van de centrale bank, de regering of het economisch herstel.

Toen deze zomer duidelijk werd dat huidig voorzitter Ben Bernanke van de ‘Fed’ na twee termijnen zal vertrekken, kwam vicevoorzitter Janet Yellen als logische opvolger in beeld. Maar de afgelopen maanden werd oud-minister van Financiën Larry Summers een serieuze tegenkandidaat. Nu hij zich terugtrekt, lijkt Yellen (67) alsnog de beste papieren te hebben. Als ze Bernanke opvolgt, is ze de eerste vrouw in deze functie.

Larry Summers werd op zijn 28ste hoogleraar aan Harvard, waar hij nu opnieuw werkt. Tussendoor werkte hij onder andere bij de Wereldbank, was hij minister van Financiën onder president Clinton en directeur van de Nationaal Economische Raad, een adviesorgaan voor de president. Dit laatste was hij ook tijdens de eerste termijn van Obama’s presidentschap.

Summers was vijf jaar president van Harvard, een functie die hij moest opgeven na een aantal controverses. Zo vroeg Summers zich in het openbaar af of vrouwen van nature wel in staat zijn om uit te blinken in de exacte wetenschappen.

Deze uitspraak maakte hem voor een groep vrouwelijke Democraten in het Huis van Afgevaardigden onacceptabel. Zij hebben bij president Obama gepleit voor de kandidatuur van Yellen. Volgens Nancy Pelosi, leider van de Democraten in het Huis, zou de benoeming van een een vrouw „geweldig” zijn.

Summers kandidatuur stuitte, met name bij linkse Democraten, op verzet door zijn steun voor deregulering van Wall Street in de jaren 90. De Republikeinen hadden moeite met het door Summers geïnitieerde stimuleringsprogramma van president Obama.