Noord-Koreaans industrieterrein heropend - soldaten doden man die grens over wilde

Zakenmannen-en vrouwen uit Zuid-Korea nemen de bank op de grens met Noord-Korea weer in gebruik nu Kaesong weer open is.

Het Kaesong-industrieterrein, waar 120 bedrijven zijn gevestigd, is na vijf maanden van sluiting sinds vanochtend weer open. Het ligt op Noord-Koreaans grondgebied langs de grens met Zuid-Korea.

Tijdens de hoog oplopende spanningen van afgelopen voorjaar besloten de Noord-Koreanen het complex te sluiten. De Noord-Koreaanse hoofdstad Pyongyang trok toen alle arbeiders uit Kaesong terug en sloot de toevoer van goederen af.

Soldaten doden man die grens wilde passeren

Vanochtend doodden Zuid-Koreaanse soldaten een man die poogde de grens over te steken van Zuid-naar Noord-Korea via de Imijin-rivier. Hij had volgens een woordvoerder van de Zuikd-Koreaanse autoriteiten diverse waarschuwingen van de soldaten genegeerd, zo schrijft persbureau AFP.

Tienduizenden werknemers weer aan de slag

Vorige maand spraken de twee landen na moeizame onderhandelingen af om Kaesong weer te openen. Tienduizenden Noord-Koreaanse arbeiders produceren hier artikelen voor Zuid-Koreaanse ondernemingen. Honderden Zuid-Koreanen gaan daarnaast de grens over om er aan het werk te gaan.

Het terrein is in 2004 in gebruik genomen, en geldt als een van de weinige symbolen van samenwerking tussen de Korea’s, die sinds de wapenstilstand die in 1953 een einde maakte aan de Koreaanse oorlog op gespannen voet staan met elkaar.

Noord- en Zuid-Korea zijn naast het heropenen van het complex van plan buitenlandse investeerders aan te trekken, schrijft persbureau AP. In oktober wordt daarover een bijeenkomst gehouden. Ook moet Kaesong dit jaar nog de beschikking krijgen over internet en mobiele telefoonverbindingen.

De heropening werd vorige week aangekondigd, vlak voordat bekend werd dat Noord-Korea, dat zich de laatste weken iets tegemoetkomender leek op te stellen jegens Zuid-Korea en het Westen, een oude nucleaire onderzoeksreactor die in staat is plutonium te produceren opnieuw in gebruik heeft genomen.