‘Nieuwsvideo NOS verstoort markt’

RTL Nieuws en andere commerciële media maken bezwaar tegen het ‘Nieuwsfragmentenkanaal’ dat de NOS wil aanbieden. Namens hen heeft brancheorganisatie NDP Nieuwsmedia vandaag bij de minister bezwaar aangetekend tegen de nieuwe dienst van de publieke omroep.

De NOS wil nieuwsvideo’s aanbieden die dagbladen en nieuwssites kunnen plaatsen bij hun eigen berichten op internet. Die kunnen vergezeld gaan door reclames van de STER. De overheid krijgt dan de inkomsten.

„De publieke omroep zet weer iets in gang dat de markt gaat verstoren”, zegt directeur Bert Habets van RTL Nederland. „Het is helemaal niet de taak van de NOS om nieuwsvideo’s te verkopen op de zakelijke markt. Dat maakt de publieke omroep een rechtstreekse concurrent van het ANP.”

Habets vindt het onacceptabel dat de STER alle inkomsten houdt die worden verdiend met de commercials. Bovendien zouden deelnemende websites verplicht zijn om allerlei concurrentiegevoelige informatie – zoals bezoekcijfers – te delen met de NOS.

Habets van RTL: „De internetmarkt is heel pril, iedereen zoekt naar het juiste businessmodel. Als de publieke omroep die markt vol betreedt, zonder na te hoeven denken over het terugverdienen van investeringen, dan laat dat geen mogelijkheden voor innovatieve aanbieders.”

Het is een herhaling van zetten, zegt Habets. „Vijf jaar geleden begon de publieke omroep het gratis Uitzending Gemist. Daadoor waren wij gedwongen RTL XL jaren ook gratis aan te bieden. We konden er pas jaren later een verdienmodel aan hangen.”

De NOS experimenteerde de eerste helft van 2013 met het Nieuwsfragmentenkanaal, minister Sander Dekker (Media) gaf op 13 augustus zijn toestemming tot voortzetting, belanghebbenden kunnen tot uiterlijk eind deze week bij hem bezwaar maken.

    • Jan Benjamin