Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

‘Netwerk Belgacom afgeluisterd door Britse of Amerikaanse inlichtingendiensten’

Het hoofdkantoor van de Britse inlichtingendienst GCHQ in Cheltenham, Gloucestershire, Engeland. Experts brengen de hack bij Belgacom nadrukkelijk in verband met het Britse afluisterprogramma Tempora.
Het hoofdkantoor van de Britse inlichtingendienst GCHQ in Cheltenham, Gloucestershire, Engeland. Experts brengen de hack bij Belgacom nadrukkelijk in verband met het Britse afluisterprogramma Tempora. Foto EPA / GCHQ / British Ministry of Defence

Het netwerk van het Belgische telecombedrijf Belgacom wordt al meer dan twee jaar afgeluisterd, waarschijnlijk door de Britse inlichtingendienst GCHQ of de Amerikaanse NSA. Dat melden goed ingelichte bronnen.

Een Nederlands bedrijf in computerbeveiliging heeft op verzoek van de Belgen onderzoek gedaan naar mogelijke besmettingen. Daaruit bleek dat de servers van Belgacom sinds 2011 zijn geïnfecteerd met een geavanceerd computervirus. Met behulp van de malware konden buitenstaanders ongemerkt toegang krijgen tot het bel- en internetverkeer. Volgens ingewijden duidt de complexiteit van de malware erop dat de Britse en de Amerikaanse inlichtingendiensten waarschijnlijk achter de hack zitten.

De hackers waren geïnteresseerd in Belgacom International Carrier Services (BICS), een ondersteunende dienst die het dataverkeer tussen telecombedrijven levert. BICS, een joint venture met Swisscom en het Zuid-Afrikaanse telecombedrijf MTN, is een wereldwijde speler en een van de grootste dienstverleners in Afrika en het Midden-Oosten. Door in te breken in de infrastructuur van BICS waren de hackers in staat om telefoon- en dataverkeer uit landen als Syrië en Jemen af te tappen.

Volgens de Belgische krant De Standaard heeft Belgacom inmiddels aangifte gedaan van computervredebreuk bij de Belgische justitie.

Verband met Britse afluisterprogramma Tempora

Experts brengen de hack bij Belgacom nadrukkelijk in verband met onthullingen van NSA-klokkenluider Edward Snowden over het afluisterprogramma Tempora. Dit Britse programma is gericht op het wereldwijd onderscheppen van internet- en telefoonverkeer. Daarbij wordt alle communicatie over een glasvezelkabel of satellietkanaal getapt en doorzoekbaar gemaakt. Metadata, zoals telefoonnummers en e-mailadressen, worden langer bewaard. Zowel de Britse GCHQ als de Amerikaanse NSA kunnen de gegevens inzien.

Gisteren onthulde het Duitse weekblad Der Spiegel dat de NSA via computerhacks het wereldwijde betalingsverkeer in kaart brengt. Volgens Der Spiegel waren creditcardbedrijven als Visa doelwit, maar zou de NSA ook hebben ingebroken bij de betalingsdienst SWIFT, waarvan het zenuwcentrum in Nederland staat. Geheime documenten van de NSA laten zien dat de inlichtingendienst inzicht had in de transacties van een groot aantal banken.