‘Nederlandse politiek wist af van de executies in Indië’

Louis Beel. Archieffoto ANP/Dick Coersen

Hooggeplaatste Nederlandse politieke figuren wisten af van de standrechtelijke executies in Nederlands-Indië toen die nog in volle gang waren, onder wie de toenmalige minister-president Louis Beel. Dat schrijft dagblad Trouw vanochtend op basis van archiefstukken.

Beel zou op 1 februari 1947 hebben geweten van de ‘methode-Westerling’, waarbij burgers standrechtelijk werden geëxecuteerd. Aan die methode werd pas begin maart een einde gemaakt op Zuid-Celebes door kapitein Westerling.

Indië-specialist in de fractie was op de hoogte

In de archiefstukken zijn daarnaast aanwijzingen gevonden dat KVP-Kamerlid Max van Poll, de Indië-specialist van de fractie, al in november wist van de executies op Zuid-Celebes. Hij zou Beel tot in detail geïnformeerd hebben over de executies. Hij waarschuwde de minister-president onder meer met de woorden:

“U zult het wel met mij eens zijn, dat het is te hopen, dat dergelijke methoden niet voor het wereldforum bekend worden!”

Vorige week bood de Nederlandse ambassadeur in Indonesië namens de Nederlandse regering excuses aan voor de executies tijdens het militair optreden in de periode tussen 1945 en 1949. De bijeenkomst in Jakarta werd bijgewoond door familieleden van weduwen uit Zuid-Sulawesi.

    • Annemarie Coevert