‘Minder piraterij door Netflix’

◯ Waar ◯ Grotendeels waar ◯ Half waar ◯ Grotendeels  onwaar ◯ Onwaar

Premier Rutte onlangs bij Pauw & Witteman.

De aanleiding

Sinds vorige week is Netflix in Nederland. De van oorsprong Amerikaanse dienst waarmee voor een vast bedrag per maand onbeperkt films en series via internet kunnen worden bekeken maakt haar opmars over de wereld. In 2010 kon Canada al van Netflix genieten, in 2012 ook het Verenigd Koninkrijk, Ierland en Scandinavië. En nu Nederland dus. De manager die verantwoordelijk is voor wat er via Netflix te zien is, Ted Sarandos, kwam op Radio 1 kort aan het woord. Hij beweerde daar dat in andere landen door de komst van Netflix het gratis downloaden, de piraterij, drastisch is gedaald: „In every territory we’ve launched we’ve seen that the traffic from BitTorrent and The Pirate Bay has dropped dramatically.” Is dit inderdaad zo?

Waar is het op gebaseerd?

Het is een veelgehoorde uitspraak van Sarandos. Afgelopen mei deed hij de uitspraak in veel Amerikaanse media al. In geen van die media wordt verwezen naar een bron of onderzoek waar Sarandos de uitspraak op baseert. Desgevraagd laat Joris Evers, woordvoerder bij Netflix, weten dat de ervaring van het bedrijf is dat consumenten niet illegaal zullen downloaden als er een makkelijk te gebruiken en betaalbaar alternatief is. Maar, Netflix ziet zichzelf niet als het antwoord op piraterij. Netflix heeft niet de allernieuwste series en films dus er zal altijd een groep zijn die blijft downloaden. Voor gegevens over internetverkeer verwijst hij naar gegevens van het Canadese bedrijf Sandvine. „Daar zie je dat terwijl Netflix groeit, BitTorrent drastisch daalt.”

En, klopt het?

Recent wetenschappelijk onderzoek naar Netflix versus downloaden uit illegale bron is er niet. Wel is er een aantal bedrijven dat onderzoek doet naar internetverkeer. Het genoemde Sandvine, dat tevens hard- en software voor netwerken verkoopt, is er daar een van. Sinds 2002 brengen zij analyses van het internetverkeer uit. In het rapport over de eerste helft van 2013 is te zien dat in Noord-Amerika op piekmomenten ruim 68 procent van het internetverkeer uit realtime entertainment bestaat. Dit aandeel is stijgende, want zes maanden geleden was dit nog 65 procent. Hoewel Netflix niet de enige aanbieder is van realtime entertainment is het bedrijf wel marktleider, verantwoordelijk voor 32 procent van het downloadverkeer. 9,2 procent van het verkeer tijdens piekperioden komt voor rekening van BitTorrent.

Maar in Noord-Amerika introduceerde Netflix het streamen al in 2007. De jaren erna werd dit met steeds meer apparaten mogelijk. Als je de rapporten van Sandberg van 2009 en 2010 naast elkaar legt is te zien dat volgens hun gegevens het verkeer voor realtime entertainment weliswaar enorm groeide, maar het verkeer via filesharing deed dat ook, hoewel minder sterk. Het is dus niet zo dat Netflix direct het verkeer via filesharing deed dalen.

Voor andere landen waar Netflix actief is hebben wij geen rapporten kunnen vinden dat specifiek op deze kwestie ingaat. Al blijkt uit onderzoek van het Noorse Ipsos dat de piraterij van videomateriaal in 2012 flink daalde doordat er legale alternatieven beschikbaar kwamen. Netflix ging pas in oktober 2012 naar Noorwegen, dus de daling is niet toe te schrijven aan Netflix zelf, blijkbaar wel aan diensten die op Netflix lijken.

BitTorrent weerspreekt de claim van Netflix dat waar hun dienst beschikbaar komt het filesharen afneemt. Want, zegt BitTorrent, sinds 2009 heeft de filesharing-service het Micro Transport Protocol in gebruik. Dit protocol vermindert tijdens piekmomenten het verkeer via BitTorrent om ruimte te geven aan andere internetactiviteiten, waaronder dus Netflix. Dus het klopt dat het verkeer via BitTorrent afneemt als mensen diensten als Netflix gebruiken. Maar niet omdat Netflix het downloaden uit illegale bron vervangt, maar omdat het protocol van BitTorrent zo is ingericht. Dat doet BitTorrent volgens eigen zeggen vrijwillig om verstopping van het internet tegen te gaan.

Hoe het Netflix in Nederland zal vergaan is nog ongewis. Maar de ervaringen van Spotify in Nederland zijn voor diensten als Netflix hoopvol. Afgelopen juli bracht Spotify een rapport uit waarin zij gegevens van onder meer Musicmetric en zichzelf analyseerde. Een van de conclusies: in 2008 downloadde 32 procent van de bevolking boven de 15 jaar nog illegaal muziek. In 2012 was dit gedaald naar 22 procent. Over Zweden concludeerde Spotify al eerder dat de piraterij met 25 procent is afgenomen.

Conclusie

Ted Sarandos van Netflix beweerde dat in landen waar Netflix actief is piraterij afneemt. Hiernaar is geen wetenschappelijk onderzoek gedaan, maar er zijn wel analyses van bedrijven die actief zijn in de netwerkbranche. Voor Noord-Amerika is het zo dat realtime entertainment (waarin Netflix marktleider is) tijdens piekmomenten op dit moment verreweg het grootste aandeel (ruim 68 procent) van het internetverkeer voor haar rekening neemt. Maar de eerste jaren dat Netflix bestond nam filesharing (waar piraterij onder valt) ook nog steeds toe. Over andere landen zijn geen goede gegevens bekend. BitTorrent, waarmee veel mensen downloaden uit illegale bron, weerspreekt dat Netflix zorgt voor afname van piraterij. BitTorrent introduceerde in 2009 een protocol dat ervoor zorgt dat tijdens piekmomenten BitTorrentverkeer afneemt. Dat betekent volgens BitTorrent niet dat er minder wordt gedownload uit illegale bron. Omdat er niet veel onderzoek naar Netflix versus BitTorrent bekend is en de invloed van het protocol van BitTorrent niet is meegenomen in de analyses die er wel zijn, kunnen wij niet anders dan de stelling dat door Netflix piraterij afneemt beoordelen als ongefundeerd.

    • Laura Wismans