Live meekijken: de berging van de Costa Concordia

Vandaag wordt de Costa Concordia geborgen. Om zes uur zou de berging beginnen, maar die werd alweer opgehouden door een flinke storm. Om acht uur kunnen de bergers van het gekapseisde cruiseschip hopelijk alsnog aan hun taak beginnen. Kijk hier live mee.

Het Amerikaanse bergingsbedrijf Titan en het Italiaanse bergingbedrijf Micoperi werken vanochtend aan de Costa Concordia ter voorbereiding op de berging.
Het Amerikaanse bergingsbedrijf Titan en het Italiaanse bergingbedrijf Micoperi werken vanochtend aan de Costa Concordia ter voorbereiding op de berging. Foto AFP / Andres Solaro

Vandaag wordt de Costa Concordia na bijna twee jaar geborgen. Bergers proberen het cruiseschip met kranen en tegengewichten te lichten. Ze hopen het scheepswrak op te richten tot het nog 65 graden uit het lood hangt en vervolgens weg te slepen. Het schip wordt daarna gesloopt.

Om zes uur zou de berging beginnen, maar die werd alweer opgehouden door een flinke storm. De storm die even na middernacht kwam opzetten was volgens Franco Gabrielli van de Italiaanse burgerbescherming niet voorzien. Op de ruwe zee kostte het meer tijd om het drijvende zenuwcentrum van de bergingsoperatie in positie te manoeuvreren.

Om negen uur konden de bergers van het gekapseisde cruiseschip alsnog aan hun taak beginnen. Kijk hier live mee.

Update:
Volgens ingenieur Sergio Girotto verloopt de operatie tot nu toe volgens plan. Rond het middaguur kwam het schip los van de rots waar het in januari vorig jaar op strandde.


De Costa Concordia liep bijna twee jaar geleden op een rif voor de kust van Toscane en sloeg vervolgens om. De ramp in januari 2012 kostte aan 32 mensen het leven.

Bekijk hier een geanimeerde weergave van hoe de operatie in zijn werk zal gaan.

Update 20.10 uur:
Het gaat tergend langzaam, maar op deze timelapse is te zien dat de Costa Concordia inderdaad langzaam naar boven komt. De operatie heeft vertraging opgelopen, dus waarschijnlijk worden de werkzaamheden pas morgenochtend afgerond.

http://www.youtube.com/watch?v=moixOWjhMbA