KPN sluit deal met belastingdienst over E-Plus

Foto ANP / Koen van Weel

KPN heeft met de belastingdienst afspraken gemaakt over de verrekening van de te verwachten verkoop van de Duitse dochter van KPN E-Plus aan Telefónica Deutschland. Dat meldt het telecombedrijf vandaag.

KPN verkoopt E-Plus en verwacht daarbij een boekverlies van rond de 3,7 miljard euro te lijden. Dat komt door het verschil tussen het bedrag waarvoor de dochteronderneming in de boeken staat en het bedrag dat Telefónica Deutschland ervoor betaalt.

Het verlies verrekent KPN volgend jaar bij de belastingdienst. Het bedrijf mag het verlies dan van de winst aftrekken. Het bedrag waarover de telecomaanbieder belasting moet betalen, neemt daardoor af. Topman Eelco Blok stelt in een reactie:

“Het akkoord dat we met de Nederlandse belastingdienst hebben bereikt geeft zekerheid over onze belastingpositie voor de komende jaren. Het is wederom een belangrijke stap voor KPN, waardoor wij door kunnen gaan met investeren in onze activiteiten en de nieuwste technologieën in Nederland.”

KPN betaalde 41 miljard gulden voor E-Plus

Het Spaanse Telefónica betaalt 8,55 miljard euro voor de mobiele dochter van KPN, zo werd onlangs overeengekomen. KPN betaalde destijds 41 miljard gulden (omgerekend ruim 18,5 miljard euro) voor de Duitse divisie. Eerder deed het telecombedrijf ook al forse afschrijvingen op E-Plus.

Onderdeel van de verkoop is dat KPN een belang van 20,5 procent krijgt in de Duitse poot van Telefónica. Over de winst en dividenden die het bedrijf daaruit ontvangt, betaalt het de komende jaren wel het gebruikelijke Nederlandse belastingtarief voor vennootschappen, schrijft persbureau Novum.