Jos van Rey niet op kieslijst VVD Roermond

Jos van Rey. Foto ANP / Bas Czerwinski

Oud-Eerste Kamerlid en -wethouder Jos van Rey komt niet op de kieslijst van de VVD in Roermond. Naast Van Rey zouden ook kandidaat-voorzitter Dré Peters en vijf anderen afzien van een plek op de VVD-lijst en een eigen partij beginnen.

Premier Rutte zei afgelopen vrijdag dat politici naar wie een strafrechtelijk onderzoek loopt er beter aan doen niet kandidaat te zijn voor een plek op een politieke lijst. Volgens Peters hebben de woorden van Rutte een grote rol gespeeld in de keuze.

Peters daarover vandaag in NRC Handelsblad:

De premier gaat op de stoel van het Openbaar Ministerie zitten en schendt de grondrechten van een van zijn burgers. Als zelfs de minister-president iemand veroordeelt voordat er feiten liggen of zelfs maar een aanklacht, verschillen we weinig van Rusland. Behalve dan dat ze de mensen daar naar kampen in Siberië sturen.

Onduidelijkheid over kandidatuur Van Rey

In maart van dit jaar werd bekend dat Van Rey wilde meedoen aan de gemeenteraadsverkiezingen in Roermond. Daarover ontstond ophef en in mei besloot de VVD in Roermond zijn kandidatuur op te schorten. Afgelopen donderdag meldde Nieuwsuur dat Van Rey alsnog op de kandidatenlijst stond, wat volgens het bestuur kon doordat er onduidelijkheid bestaat over het onderzoek van het Openbaar Ministerie.

Corruptie

Jos van Rey wordt sinds oktober vorig jaar verdacht van het plegen van corruptie. Zo zou hij zich hebben laten omkopen door door de Roermondse projectontwikkelaar Piet van Pol. Daarnaast zou hij vertrouwelijke informatie hebben gelekt om zijn partijgenoot Ricardo Offermanns te helpen in diens race voor het burgemeesterschap van Roermond.