‘Bam Bam’ Balentien breekt record in Japan: 57 homeruns dit jaar

Honkballer Wladimir Balentien heeft in Japan een stokoud record uit de boeken geslagen. De Nederlands international liet gisteren voor zijn club Tokyo Yakult Swallows zijn 56ste en 57ste homerun van het profseizoen noteren. Zijn moeder zat op de tribune.

Het record was sinds 1964 in handen van de Japanner Sadahura Oh, die 55 homeruns sloeg. Die prestatie werd geëvenaard door de Amerikaan Tuffy Rhodes (2001) en Venezolaan Alex Cabrera (2002).

Rhodes en Cabrera konden in hun recordjaar het eigen record niet verbeteren. De werpers van de tegenpartij gooiden na de evenaring van het aantal homeruns van Oh uit respect voor de Japanse legende alleen nog maar wijdballen. Balentien kreeg wel slagkansen.

De prestatie van ‘Bam Bam’ Balentien is opmerkelijk omdat hij de eerste twaalf wedstrijden van het seizoen miste vanwege een blessure. Die had hij opgelopen in het shirt van Nederland tijdens de World Baseball Classic, het wereldkampioenschap honkbal.

Buitenvelder Balentien heeft nog zeventien wedstrijden om zijn record nog scherper te stellen. De 29-jarige op Curaçao geboren honkballer speelt sinds 2011 in Japan. Daarvoor kwam hij in de Verenigde Staten uit voor Seattle Mariners en Cincinnati Reds.