Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Interim-bestuurder Humanitas stapt op na ophef over beloning

Interim-bestuurder van zorginstelling Humanitas DMH Raimond Nicodem stapt op. Hij heeft uit eigen beweging zijn functie neergelegd. Toen bekend werd dat Nicodem voor een maand werk 95 duizend euro kreeg, ontvingen hij en zijn gezin ernstige bedreigingen, staat in een verklaring op de website van Humanitas DMH.

Ook zou binnen de organisatie het draagvlak voor de bestuurder zijn weggevallen. Nicodem ontving voor een maand werk 95 duizend euro, zo meldde de Volkskrant zaterdag. Staatssecretaris van Volksgezondheid Martin van Rijn (PvdA) eiste direct opheldering over de beloning.

‘Heel moeilijke periode’

De raad van toezicht van Humanitas DMH laat weten het vertrek van de bestuurder te betreuren, maar respecteert zijn besluit, ‘mede gezien de algemene veiligheid die voor zijn gezin in het geding is’.

Uit de verklaring:

“De stichting gaat momenteel door een heel moeilijke periode heen. De Raad van Toezicht spreekt vertrouwen uit in de organisatie. Alles wat nu gebeurt, is gericht op de continuïteit van de organisatie. De zorg voor onze cliënten en medewerkers staat voorop. De RvT benadrukt dat hij de door R. Nicodem ingezette koers onverminderd steunt.”

Lid van de raad van toezicht Jos Baardemans is benoemd tot waarnemend bestuurder.

Gefinancierd uit subsidies en zorgpotjes

Humanitas DMH wordt gefinancierd uit subsidies en zorgpotjes. De zorginstelling biedt zorg en begeleid wonen aan ongeveer 2400 cliënten met een verstandelijke beperking. Het is een zelfstandige werkstichting die is gelieerd aan de vereniging Humanitas, die hulp aan allerlei doelgroepen verleent. Humanitas DMH leed vorig jaar zes ton verlies en had een omzet van 53 miljoen euro.

De Volkskrant verkreeg de informatie via klokkenluiderswebsite Publeaks.nl. Omdat het gaat om een interimbestuurder valt het salaris binnen de wettelijke norm. De raad van toezicht bleef deze week ook achter de keuze staan om een interim-bestuurder aan te stellen.

“Na het vertrek van de vorige Raad van Bestuur bleek dat Humanitas DMH een dusdanig zwakke organisatie had, dat het voortbestaan van de organisatie in gevaar dreigde te komen. Het inhuren van een bekwame en op dit gebied zeer ervaren interim bestuurder was dan ook dringend nodig.”