Gouden Lijst voor Rotmoevie en Ik zal er zijn

Marian De Smet heeft zaterdag met Rotmoevie de Gouden Lijst 2013 gewonnen. Aan de prijs voor het beste jeugdboek voor lezers in de leeftijd van 12 tot 15 jaar is per categorie een bedrag van 1500 euro verbonden.

Dat heeft de stichting CPNB bekendgemaakt.

De prijs werd zaterdag uitgereikt tijdens de middag van het kinderboek in de Openbare Bibliotheek in Amsterdam. Rotmoevie won in de categorie oorspronkelijk Nederlands.

“Het is goed opgebouwd, vol mooie zinnen en metaforen. Een boek over de ontwikkeling van een vriendschap, over het verwerken van verdriet, en over groei. Marian De Smet heeft met dit ontroerende, herkenbare, grappige, zomerse, spannende en gevoelige verhaal sterk werk geleverd”,

aldus de jury.

In de categorie vertaald won Ik zal er zijn. Een belofte kan levens veranderen van Holly Goldberg Sloan de Gouden Lijst.

De jury vindt dat het boek “leest als een film en keer op keer gelezen kan worden zonder dat het aan kracht inboet”.

“Bovendien gaat dit avontuurlijke, spannende, onthutsende en meeslepende boek over een onderwerp dat juist twaalf- tot vijftienjarigen bezighoudt: onvoorwaardelijke liefde in verschillende verschijningsvormen.”

De Gouden Lijst is in 2011 in het leven geroepen. Met deze prijs wordt het gat gedicht tussen de Zilveren en Gouden Griffels voor boeken tot twaalf jaar en de Dioraphte Jongerenliteratuur Prijs voor boeken voor lezers vanaf vijftien jaar. (Novum)