Dit is een artikel uit het NRC-archief

Politiek

Frankrijk, Groot-Brittannië en VS willen bindende VN-resolutie Syrië

De Franse president François Hollande en de Amerikaanse en Britse ministers van Buitenlandse Zaken, John Kerry en William Hague, vinden het “essentieel” om tot een “sterke en bindende” VN-resolutie over Syrië te komen. Dat zijn ze vandaag bij besprekingen in Parijs overeengekomen.

(vlnr) De Franse minister van Buitenlandse Zaken Laurent Fabius, de Britse minister van Buitenlandse Zaken William Hague, de Franse president François Hollande en de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry na hun bespreking voor het Elysée in Parijs.
(vlnr) De Franse minister van Buitenlandse Zaken Laurent Fabius, de Britse minister van Buitenlandse Zaken William Hague, de Franse president François Hollande en de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry na hun bespreking voor het Elysée in Parijs. Foto AP / Larry Downing

De Franse president François Hollande en de Amerikaanse en Britse ministers van Buitenlandse Zaken, John Kerry en William Hague, vinden het “essentieel” om tot een “sterke en bindende” VN-resolutie over Syrië te komen. Dat zijn ze vandaag bij besprekingen in Parijs overeengekomen, meldt een woordvoerder van de Franse president aan persbureau AFP.

Alle drie de partijen willen ook een precieze en bindende tijdslijn opstellen voor de controle en ontmanteling van het chemische wapenarsenaal van het Syrische regime. John Kerry voegde toe dat de drie landen en Rusland overeen zijn gekomen dat er gevolgen moeten zijn voor Syrië als het regime zich niet volledig aan de afspraken houdt. De VN-resolutie noemt hij “geen reddingsboei” voor de Syrische president Assad is, die volgens Kerry nog steeds “alle legitimiteit kwijt is”.

De besprekingen volgen op een overeenstemming tussen de VS en Rusland dit weekend over hoe het probleem rond de chemische wapens van Syrië op te lossen. Het Syrische regime moet binnen een week met een lijst komen waarop alle chemische wapens staan die het regime in voorraad heeft. De Amerikanen en de Russen zijn het ook eens geworden over de manier waarop de chemische wapens van Syrië verzameld en vernietigd moeten worden. Halverwege volgend jaar moeten alle chemische wapens van Syrië vernietigd zijn. Hiermee proberen de partijen militair ingrijpen in Syrië te voorkomen.

Iran accepteert nieuwe gekozen leider voor Syrië

De Iraanse president Hassan Rouhani gaf vanochtend aan een nieuwe leider voor Syrië te zullen accepteren, indien die gekozen is door het Syrische volk. Iran, bondgenoot van Assad, sprak tot voor kort altijd steun uit voor Assad en gaf het Westen de schuld voor de opstanden tegen hem, schrijft persbureau AP.

In 2014 zijn er in Syrië officieel presidentiële verkiezingen, maar weinigen in de oppositie geloven dat die doorgaan nu het land al ruim twee jaar in burgerooglog verkeert.