FNV stelt volgend jaar looneis van drie procent

De FNV streeft volgend jaar tijdens cao-onderhandelingen naar een maximale loonsverhoging van drie procent. Dat heeft de grootste vakcentrale van Nederland bekendgemaakt.

Volgens FNV is dit een eis die “die de koopkracht zoveel mogelijk in stand houdt”. Mariette Patijn, coördinator arbeidsvoorwaardenbeleid FNV, stelt op de site van de vakcentrale:

“Met een inflatie van 2,75 procent en jaren koopkrachtverlies voor mensen, is 3 procent een hele verantwoorde maximale looneis. Zo kunnen bouwvakkers, metaalwerkers en verpleegkundigen weer even adem halen en vertrouwen krijgen. Koopkracht, kwaliteit van werk, en banen, daar gaat het om.”

Over dit jaar streefde de FNV naar een loonsverhoging van tweeënhalf procent. In de tot en met augustus afgesloten cao-akkoorden kwam de gemiddelde loonsverhoging uit op 1,4 procent, maakte werkgeversorganisatie AWVN vorige week bekend. Per sector verschilde de stijging echter sterk. In de meeste industriesectoren gingen werknemers er twee procent op vooruit, terwijl in de dienstensector doorgaans nul procent loonsverhoging werd afgesproken.