Facebook en Twitter plots weer beschikbaar in Iran

Een internetcafé in Tehran, de hoofdstad van Iran.
Een internetcafé in Tehran, de hoofdstad van Iran. Foto EPA / Abedin Taherkenareh

Vier jaar nadat de Iraanse overheid besloot om grote delen van internet te filteren, zijn diensten zoals Facebook en Twitter voor sommige gebruikers plots weer beschikbaar.

Onze correspondent in Iran:

Twitter avatar ThomasErdbrink Thomas Erdbrink Okay people the rumors are true, this is my first tweet ever using Iran’s state cell phone internet service without VPN!!!
Twitter avatar ThomasErdbrink Thomas Erdbrink Hello world, we are tweeting without restrictions from Iran.
Twitter avatar ThomasErdbrink Thomas Erdbrink Is Iran’s Berlin Wall of internet censorship crumbling down? I am tweeting from Tehran from my cell without restrictions.

Sinds de protesten die volgden op de herverkiezing van president Mahmoud Ahmadinejad in 2009, heeft de Iraanse regering geprobeerd toegang tot Facebook en andere websites te blokkeren. Activisten gebruikten toen de invloed en snelheid van netwerksites om mensen op de been te krijgen. Sindsdien zijn de sites alleen beschikbaar door gebruik te maken van virtuele privénetwerken (VPN), waardoor verbindingen met computers in andere landen mogelijk zijn.

Vanavond komen er tal van tweets en Facebook-berichten vanuit Iran, die zonder gebruik te maken van speciale software zijn verzonden.

Twitter avatar ThomasErdbrink Thomas Erdbrink That feeling when the Iranian authorities finally decide you are wise enough to use Twitter and FB…

Er is geen mededeling gedaan door de Iraanse overheid over een eventuele deblokkade van internet. Ook is het niet duidelijk of de huidige situatie zo blijft. The Washington Post wijst er wel op dat de Iraanse president Hassan Rouhani sinds zijn verkiezing meerdere malen heeft gezegd dat de autoriteiten de informatiestroom voor burgers niet hoeft te verstoren.