Einaudi’s muziek met een hart

Volmaakte schoonheid volgens de één, muzak volgens de ander: Ludovico Einaudi is een zonderling geval in de klassieke pianomuziek. Einaudi maakt piano-cd’s die in grote aantallen worden afgenomen. Zijn harmonieën zijn simpel. Zijn uitvoeringen zijn lijzig en tempovast. Maar wellicht is die afstandelijke benadering deel van de aantrekkingskracht.

De Hongaarse pianiste Hanna Devich, al jaren woonachtig in Nederland, stuitte na het uiteenvallen van haar pianotrio op Einaudi’s Nightbook uit 2009. Ze heeft elf van de dertien stukken opgenomen en dat betekent een primeur: Devich’ Einaudi-cd is de eerste die de componist niet zelf heeft ingespeeld. Dat is een enorme pre, want Devich is een begenadigd pianiste. Ze benadert Einaudi zoals ze Chopins Nocturnes zou spelen . Het resultaat is opvallend veel levendiger en interessanter. Einaudi’s muziek blijft gelikt, maar nu heeft het ook een hart.

Joep Stapel