De humanist in de gevangenis

Documentaire Human Doc:

De bajes- humanist

Nederland 2, 23.00-00.05u.

Gevangenen hebben recht op de geestelijke verzorging die past bij hun godsdienst of levensbeschouwing. In gevangenissen werken daarom, behalve dominees, pastores en imams, ook dertig humanisten. Een van hen is Patrick Vlug, ‘bajeshumanist’ te Zoetermeer

Deze documentaire van Eveline van Dijck toont het moeizame werk van de humanist in de gevangenis, waar het grootste gedeelte van de bewoners recidivist is.

Vlug organiseert groepsgesprekken en bezinningsbijeenkomsten en hij gaat individuele gesprekken aan met gedetineerden over de mogelijkheden die ze hebben om een nieuw leven te beginnen.

Patrick Vlug op de website van omroep HUMAN : „Ik ben er voor iedereen, ook voor die mannen van wie ze zeggen dat er niets meer mee te beginnen is. Ik denk dat er altijd nog mogelijkheden zijn. Ik probeer gedetineerden op hun eigen verantwoordelijkheid en kracht aan te spreken.”

De bajeshumanist blijft optimistisch: „Het is elke keer weer opnieuw zoeken. Mijn hoop is dat iemand op andere gedachten komt en bijvoorbeeld de schuld niet altijd bij een ander legt. Of dat hij voor zichzelf nieuwe mogelijkheden ziet. Soms zie je dat gebeuren en dat geeft veel voldoening.”