CSU wint lokale verkiezingen in Beieren; drone raakt Merkel net niet

In de zuidelijke Duitse deelstaat Beieren heeft de CSU, de katholieke zusterpartij van de CDU van bondskanselier Angela Merkel, bij lokale verkiezingen een absolute meerderheid gehaald. Met 47,7 procent van de stemmen krijgt de partij 101 van de 180 zetels in het Beierse parlement. De liberale coalitiegenoot FDP haalde de kiesdrempel van 5 procent niet en verdwijnt uit regering en parlement.

De uitslag wordt gezien als belangrijke graadmeter voor de bondsdagverkiezingen komende zondag. Ook op nationaal niveau vormen CDU/CSU een coalitie met FDP.

Oppositiepartij SPD won twee procentpunten in Beieren. De partij put hoop uit het verlies van de liberalen. De Groenen, met wie de SPD na de bondsdagverkiezingen een coalitie willen vormen, behaalde in Beieren slechts 8,7 procent van de stemmen. Een van de oorzaken voor de dalende populariteit zijn berichten over de vrijzinnige houding van de Groenen begin jaren tachtig ten aanzien van pedofilie. Der Spiegel bericht vanochtend dat ook Groenen-voorman JürgenTrittin in 1981 seks met kinderen zou hebben verdedigd.

In Beieren „tikken de klokken anders”, zei FDP-chef Philipp Rösler na de nederlaag. Hij riep zijn achterban op extra hard campagne te voeren. De CSU onder leiding van de Beierse premier Horst Seehofer regeerde sinds 2008 samen met de FDP. Maar daarvoor was het langere perioden gebruikelijk dat de christen-democraten alleen aan de macht waren in de ‘Vrijstaat Beieren’.

Het succes van de partij wordt toegeschreven aan de huidige economische bloei in Beieren en het vrijwel ontbreken van werkloosheid. Hoewel een liberaal, Martin Zeil, minister van Economische Zaken was, is Seehofer erin geslaagd het succes van de economie voor zichzelf op te eisen.

Bij een campagnebijeenkomst gisteren in Dresden stortte een kleine drone twee meter van bondskanselier Angela Merkel neer op het podium. Merkel vond het wel grappig. De politie heeft een 23-jarige student in hechtenis genomen. Hij heeft gezegd dat hij foto’s wilde maken van Merkel.

    • Frank Vermeulen