Islamitische scholen doen het goed, blijkt na vergelijking van scores

Het islamitisch onderwijs kon wel wat goed nieuws gebruiken, na alle ellende rond de Rotterdamse middelbare school Ibn Ghaldoun. Zaterdag publiceerde RTL Nieuws een ranglijst van basisscholen, gebaseerd op de Cito-score van leerlingen uit groep 8. En wat blijkt? Islamitische basisscholen doen het over de hele linie goed.

De 43 islamitische basisscholen in Nederland scoren gemiddeld een 7,6. Individueel scoren maar liefst negen van deze scholen hoger dan een 8. Scholen die het met de Cito-toets precies zo doen als op basis van het soort leerlingen te verwachten valt, krijgen van RTL een 7.

Onderwijssocioloog Jaap Dronkers, die voor RTL de kale Cito-scores aldus woog, zegt dat de goede resultaten van islamitische basisscholen aantonen dat zij het beste halen uit leerlingen die soms met flinke achterstanden op het gebied van rekenen en taal op school komen.

Dronkers: „Dit bevestigt resultaten uit eerder onderzoek dat ik heb gedaan. Daaruit blijkt dat leerlingen op etnisch homogene scholen beter presteren dan leerlingen die op gemengde scholen zitten.”

Scholen hebben geprobeerd via een rechtszaak de openbaarmaking van de Cito-gegevens te voorkomen, maar de rechter wees hun verzoek af.