Berg snel het kristal op als Peretyatko tiereliert

None

Na Anna Netrebko produceert Rusland opnieuw een sopraan van wereldklasse: Olga Peretyatko. Ze werd in 1980 geboren in Sint Petersburg, ze is een fenomenale coloratuursopraan en treedt onder andere op in de opera’s van Milaan, München en New York. In Amsterdam maakte ze vorig jaar twee keer enorme indruk. Uitbundig kwinkelerend zong ze de titelrol in Stravinsky’s Nachtegaal. En dankzij haar charismatische présence in Rossini’s Il turco in Italia droeg ze in belangrijke mate die voorstelling. Met haar stralende coloraturen en dramatische middenregister, ideaal voor Rossini, maakte Peretyatko als Donna Fiorilla haar komische en tragische sleutelscènes tot hoogtepunten.

Na haar eerste solo-cd La bellezza del canto (De schoonheid van de zang) uit 2012 komt Peretyatko nu met Arabesque. Een prachtige titel voor deze cd met opwindend coloratuurrepertoire van onder anderen Mozart, Bellini, Verdi en Gounod. Al die grillig uitgesponnen fel glinsterende versieringen, capriolen en onwaarschijnlijk hoge topnoten kunnen een zaal in totale extase brengen.

Een verbluffend voorbeeld op Arabesque is het slot van Rossini’s Ah non potrian resistere uit Le nozze di Teti e di Peleo (De bruiloft van Thetis en Peleus, de ouders van Achilles). Peretayatko zingt daar (nog extremer dan op YouTube) een wel bijzonder vervaarlijk hoge noot. Houd bij dit spektakel spiegels en kristal buiten gehoorsafstand!

Olga Peretyatko staat in de coloratuurtraditie van Maria Callas, Joan Sutherland, Beverly Sills en Edita Gruberova en ligt in perfectie slechts een fractie achter die diva’s met eeuwige roem. Ze vult haar coloraturen terecht op eigen wijze in. Alleen een enkele topnoot kost enige moeite, net als bij andere sopranen. Alleen voor Sutherland gold: hoe moeilijker, hoe makkelijker ze zong.

Voor Peretyatko zijn er nauwelijks grenzen en ze tiereliert er lustig op los, zeker ook in O légère hirondelle van Gounod en Die Nachtigall van Alabieff.

Kasper Jansen

Voor een actuele recensie van Peretyatko’s eenmalige optreden in het A’damse Muziekgebouw aan ’t IJ gisteravond, zie Cultuur 5

    • Kasper Jansen