Bellen met Mario: onterechte rode kaarten bij harde noordelijke derby

Siem de Jong (R) van Ajax in duel met Maikel van der Werff van PEC Zwolle. Ajax won met 2-1 van koploper PEC Zwolle.
Siem de Jong (R) van Ajax in duel met Maikel van der Werff van PEC Zwolle. Ajax won met 2-1 van koploper PEC Zwolle. Foto ANP / Olaf Kraak

Na een Eredivisieloze week is het spel het afgelopen weekend weer losgebarsten. Met een aantal rode kaarten in een echte noordelijke derby. Zoals gewoonlijk becommentarieert oud-scheidsrechter Mario van der Ende de opmerkelijkste wedstrijden.

Mario begint met de aanklager. Die krijgt het vandaag nog druk, denkend aan het opstootje tussen Schaars en Castaignos:

Hij zal zeker het opstootje dat Stijn Schaars en Luc Castaignos na afloop van FC Twente - PSV veroorzaakten, onderzoeken. De dienstdoende arbitrage stond er bij en keek er naar, maar zal ongetwijfeld deze onzinnige toegift hebben gerapporteerd. Het was een leuk duel in Enschede.

Jammer dat scheidsrechter Pol van Boekel de fris en fruitige schwalbes van Memphis Depay wel doorzag, maar niet met geel bestrafte. Dat Ton van Sichem juist terecht weer wel deed toen Jason Davidson bij Cambuur Leeuwarden – Heracles Almelo een over zijn eigen benen struikelende kangoeroe imiteerde.

http://www.youtube.com/watch?v=7D79YwEw7kM&feature=c4-overview&list=UUlnb-fy9AkRa41UQmrKJZQA

Kaartenregen bij noordelijke derby

Tijdens de Noordelijke wedstrijd regende het rode kaarten, drie om precies te zijn. Waarvan twee wat Mario betreft niet geheel terecht waren:

Leuk hé, zo’n noordelijke derby? Ik moet altijd wel lachen om die opgeklopte sfeer daar. Er ligt nota bene 60 kilometer tussen Heerenveen en Groningen. Bij ADO Den Haag - FC Utrecht ook, maar ik heb daar nog nooit iemand over een derby horen spreken. Ik ben trouwens erg benieuwd hoe de aanklager die vandaag dienst heeft - ze zijn helaas niet allemaal gezegend met wat voetbalverstand - reageert op de remake van de Slag bij Heiligerlee die gisteren tijdens SC Heerenveen - FC Groningen in het Abe Lenstra stadion werd opgevoerd.

Zo was de strafschop, veroorzaakt door Mitchell Dijks terecht, maar over de rode kaart heeft Mario zo zijn twijfels:

En dan vooral naar de drie getoonde rode kaarten. De strafschop die Heerenveen-verdediger Mitchell Dijks veroorzaakte werd correct gegeven. Maar was die aansluitende rode kaart dat ook? Staat in de spelregels niet dat de scheidsrechter het aantal en de plaats van de overige verdedigers in zijn beslissing moet worden meegenomen? Ik denk dat veel andere scheidsrechters die posities van de Heerenveen doelman en de laatste verdediger dusdanig hadden ingeschat dat zij eenvoudig hadden kunnen ingrijpen en hadden Dijks daardoor met een gele kaart bestraft.

Hetzelfde gevoel hield Mario over aan de rode kaart voor Timo Letschert:

Dat hadden ook veel scheidsrechters gedaan met die rode kaart die Timo Letschert kreeg voorgeschoteld. Natuurlijk kwam hij stevig inglijden maar speelde de bal en raakte de speler met zijn uitgestoken been niet. Scheidsrechter Makkelie verklaarde na afloop dat hij de sliding beoordeelde als uitgevoerd met buitensporige inzet. Dan houdt het natuurlijk op en kan hij inderdaad maar één straf geven. In dit geval zal Heerenveen ook bij een eventuele schorsing waarschijnlijk niet in beroep gaan.

Tenslotte de derde speler, Tjaronn Chery, die na twee maal geel het veld moest verlaten. Mario:

Tjaronn Chery was de derde speler die in deze wedstrijd met rood mocht vertrekken. Nadat hij al eerder op geel was getrakteerd werd hij wegens een slaande beweging naar zijn tegenstander voor de tweede keer met geel bestraft. Een gelukje voor de Groninger omdat spelregeltechnisch voor het proberen te slaan van een tegenstander een rood gekleurde straf moet volgen.

http://www.youtube.com/watch?v=zOPK1a0NO9s

Was rood voor Frank Demouge terecht?

Mario snapt het onbegrip over rode kaart voor Roda-aanvaller Frank Demouge:

In Kerkrade tijdens Roda JC - NAC Breda wekte de getoonde rode kaart aan Frank Demouge veel onbegrip. Dat kan ik mij voorstellen. Natuurlijk hief hij zij been hoog en raakte hij zijn tegenstander maar ik vond deze overtreding toch meer in de categorie ‘onbesuisd’ thuis horen. En daar hoort nog steeds een gele kaart als sanctie bij.

http://www.youtube.com/watch?v=0-uf1oetQuc&feature=c4-overview&list=UUlnb-fy9AkRa41UQmrKJZQA

En niet te vergeten: Mario zag ook weer wat momenten waarop videoreferee- en doellijntechnologie geen overbodige luxe was geweest:

Uiteraard waren er dit weekend ook nog wat videoreferee- en doellijntechnologie-momenten. Bij AZ - Go Ahead Eagles werd een heerlijke omhaal van Maarten Martens wel of niet na de doellijn gekeerd. Het leek erop dat de arbitrage goed zat en er terecht geen doelpunt inzag. In tegenstelling tot de tv-verslaggever, die wel drie keer riep hoe mooi dit doelpunt wel niet was, maar ja, die gaf even later ook zijn goedkeuring aan een schouderduwtje in de nek van een tegenstander.

http://www.youtube.com/watch?v=fcPfMadEhl8&feature=c4-overview&list=UUlnb-fy9AkRa41UQmrKJZQA

En hoe anders had Ajax - PEC Zwolle kunnen aflopen als Mustafa Saymak niet ten onrechte voor buitenspel was teruggefloten nadat hij de eigenlijke 0-1 had binnengeschoten en Fred Benson even het spel had kunnen stilleggen en had kunnen navragen of het geen strafschop was toen Ricardo van Rhijn hem bijna het broekje van zijn billen trok?

http://www.youtube.com/watch?v=kMPuS-ym4ho&feature=c4-overview&list=UUlnb-fy9AkRa41UQmrKJZQA

De afgekeurde wedstrijd ADO - Vitesse

Ten slotte bespreekt Mario het moment dat hij het opmerkelijkst vond:

Ik wist afgelopen zaterdag niet wat ik hoorde. ADO Den Haag tegen Vitesse afgelast. En dat half september. Ik kreeg de informatie juist toen ik op het uitmuntende trainingsveld in Estapona liep, waar de Hagenaars in januari hun wintertrainingskamp opslaan. Over dat biljartlaken hoeven zij zich in ieder geval geen zorgen te maken. Wel over die afgelasting.

Leuk hoor, zo’n WK-hockey in mijn geboortestad, maar dit mooie sportevenement mag natuurlijk nooit ten koste gaan van de core business – het voetbal - in het Kyocera-stadion. De aanklager gaat zich, zoals ik vanmorgen las, deze week over de zaak buigen en zal ongetwijfeld de proeftijd van twee jaar die ADO vorig jaar kreeg wegens ‘een niet speelklaar speelveld’ kreeg opgelegd mee laten spreken. Met de natte herfstvooruitzichten houd ik mijn hart vast voor de komende weken.

    • Nando Kasteleijn