Als glucose wordt omgezet in fructose, wordt het gevaarlijk

Hoewel Nederland met gevechtstroepen uitrukt, is Mali géén vechtmissie, benadrukten de ministers. Foto AFP

Medisch redacteur

De vetzucht en suikerziekte die dreigen na het eten van veel suiker zijn het gevolg van de giftige werking van fructose. Ook als die suiker helemaal niet zoveel fructose bevat, maar veel glucose. Dat komt doordat een zoogdierenlichaam een forse portie glucose wegwerkt door een deel in fructose om te zetten. Dat schrijven Amerikaanse onderzoekers in Nature Communications.

Glucose en fructose zijn suikermoleculen. Glucose is biochemisch actiever dan fructose: het zet de alvleesklier aan om insuline te maken. Insuline transporteert glucose en laat de lichaamscellen de energierijke suikers opnemen. Bij overconsumptie van glucose ontstaat een glucosepiek in het bloed die als schadelijk wordt beschouwd. Fructose is lang gezien als een veiliger suiker. Nu slaat het oordeel om: fructose zou giftig zijn.

Het is aan de lever om een teveel van suikers te verwerken. Bij het afbreken van fructose ontstaan schadelijke verbindingen. Dat toonde de Amerikaanse endocrinoloog en kinderarts Robert Lustig de afgelopen jaren aan. Te veel fructose veroorzaakt hoge bloeddruk, ouderdomsdiabetes, vetzucht en hartinfarcten. Lustig is aanhanger van de theorie dat het bij dik en ongezond worden niet enkel om calorieën gaat, maar dat er voedingsstoffen zijn met een schadelijke hormonale werking.

In het onderzoek kregen muizen 14 weken lang suikerwater met glucose te drinken. De dieren werden dik en kregen leververvetting. Hun voeding bevatte zo veel glucose dat een deel in fructose werd omgezet. De proef werd herhaald met muizen die door een genetische ingreep geen fructose uit glucose kunnen maken. Die werden wel dik, maar niet ziek.

    • Wim Köhler