Syrische oppositie wil ook verbod op luchtwapens

Strijders van het Vrije Syrische Leger voordat ze naar Salaheddine in Aleppo trekken.
Strijders van het Vrije Syrische Leger voordat ze naar Salaheddine in Aleppo trekken. Foto Reuters / Aref Hretani

De door het Westen gesteunde Syrische oppositiegroep Syrische Nationale Coalitie wil dat ook ballistische raketten en andere luchtwapens van de regeringstroepen worden verboden. Dit moet een toevoeging worden op het verbod op chemische wapens. Dat schrijft persbureau AP.

De verklaring komt een dag nadat Rusland en de VS een overeenkomst bereikten over hoe de kwestie rond Syrische chemische wapens op te lossen. Syrië krijgt een week om te vertellen hoeveel chemische wapens er in het land zijn. In november moeten VN-onderzoekers bij de wapens kunnen en halverwege volgend jaar moeten ze vernietigd zijn. Hiermee wordt een militaire aanval van de VS voorkomen.

De oppositie is daar niet blij mee. De Coalitie herhaalde vandaag de oproep voor militaire hulp om het machtsevenwicht in de strijd op de grond te kantelen. En om het regime “te dwingen zijn militaire campagne te stoppen en een politieke oplossing te accepteren” die naar een democratisch Syrië leidt. Gisteren noemde een belangrijke rebellenleider de gesloten overeenkomst “een klap voor de revolutie”.

Kerry ontmoet Netanyahu in Israël

Vandaag - een dag nadat de besprekingen met de Russische minister Sergei Lavrov tot een succesvol einde kwamen - ontmoet de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry de Israëlische premier Benjamin Netanyahu in Jeruzalem. Ze zullen het onder meer over de Amerikaans-Russische overeenkomst hebben. Netanyahu zei te hopen dat de overeenkomst leidt tot vernietiging van alle chemische wapens van Syrië.

Kerry reist morgen naar Parijs af voor een ontmoeting met zijn Franse en Britse collega’s. Later zal hij ook nog de Saöedische minister van Buitenlandse Zaken ontmoeten.