Syrië: we zullen ons houden aan VN-beslissingen chemische wapens

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry (rechts) gisteren in overleg met zijn Russische collega Sergej Lavrov (op de rug gezien).
De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry (rechts) gisteren in overleg met zijn Russische collega Sergej Lavrov (op de rug gezien). Foto Reuters / Larry Downing

Syrië zal zich houden aan het Amerikaans-Russische plan om het land zijn arsenaal aan chemische wapens te laten inleveren. Volgens de Syrische minister van Informatie is het land al bezig een lijst samen te stellen met de wapens die het in zijn bezit heeft. Dat zei hij op de zender ITN, schrijft AFP.

Omran al-Zoubi zei:

“Syrië is vastberaden alles wat vanuit de Verenigde Naties komt, uit te voeren. We accepteren het Russische plan om afstand te doen van onze chemische wapens. We zijn zelfs al begonnen met onze lijst.”

De VS en Rusland werden het gisteren eens over het aantal en het soort chemische wapens dat Syrië in bezit heeft. Het Syrische regime moet binnen een week met een lijst komen waarop alle chemische wapens staan die het regime in voorraad heeft.

De Amerikanen en de Russen werden het ook eens over de manier waarop de chemische wapens van Syrië verzameld en vernietigd moeten worden. Wapeninspecteurs van de Verenigde Naties moeten van het Syrische regime de ruimte krijgen om alle opslagplaatsen van de chemische wapens te bezoeken. De inspecteurs moeten uiterlijk in november aan het werk kunnen. Halverwege volgend jaar moeten alle chemische wapens van Syrië vernietigd zijn, zei de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry gisteren.

‘Overwinning voor regering van Assad’

Een hoge Syrische functionaris had eerder vandaag de overeenkomst tussen de VS en Rusland een “overwinning” voor de regering van president Bashar al-Assad genoemd, terwijl de VS nogmaals waarschuwden dat de “dreiging met een aanval echt” is, mocht Damascus het plan niet volgens de afspraak uitvoeren, schrijft persbureau AP.

De functionaris, de Syrische minister van nationale verzoening Ali Haidar, “verwelkomt” de deal:

“Aan de ene kant helpen de overeenkomsten de Syriërs om uit de crisis te komen en tegelijkertijd voorkomen ze een oorlog tegen Syrië door het voorwendsel weg te halen voor degenen die er een wilden beginnen.”

AP schrijft dat het nog onduidelijk is of Assad er zelf ook zo over denkt.

Hollande: militair ingrijpen niet uitgesloten

Frankrijk sluit militair ingrijpen in Syrië niet uit. Dat heeft de Franse president François Hollande vandaag gezegd in een tv-toespraak:

“De militaire optie moet op tafel blijven, anders is er van druk geen sprake meer.”

Kerry is onderweg naar Parijs, waar hij maandag overleg voert met de Franse, Britse, Saudische en Turkse ministers van Buitenlandse Zaken. Onderwerp van gesprek is het voorstel voor een VN-resolutie waarin moet worden vastgelegd hoe het Syrische chemischewapenarsenaal veilig kan worden vernietigd.