Redmond O’Hanlon krijgt prijs voor promoten antiquarische boek

De Engelse reisschrijver en tv-maker Redmond O’Hanlon ontvangt op 5 oktober de Boudewijn Büchprijs, de prijs voor de beste promotor van het antiquarische boek. Dat meldt de organisatie. De jury, bestaand uit Frits Barend (voorzitter), Lisa Kuitert, Maarten Asscher en Ton Kok, kiest voor O’Hanlon vanwege zijn ‘aanstekelijke, onbeperkte gefascineerdheid […] voor het oude en

Redmond O'Hanlon
Redmond O'Hanlon Foto ANP

De Engelse reisschrijver en tv-maker Redmond O’Hanlon ontvangt op 5 oktober de Boudewijn Büchprijs, de prijs voor de beste promotor van het antiquarische boek. Dat meldt de organisatie.

De jury, bestaand uit Frits Barend (voorzitter), Lisa Kuitert, Maarten Asscher en Ton Kok, kiest voor O’Hanlon vanwege zijn ‘aanstekelijke, onbeperkte gefascineerdheid [...] voor het oude en zeldzame boek’.

De prijs wordt op zaterdag 5 oktober aan O’Hanlon overhandigd tijdens de Amsterdam Antiquarian Book, Map & Print Fair. De prijs werd eerder toegekend aan wijlen Gerrit Komrij en cabaretier Diederik van Vleuten.

‘Waarom in vredesnaam zo’n prijs?’ vroeg Büch-biografe Eva Rovers zich vorig jaar in een opiniestuk op NRC Boeken af:

“Bij wijze van laatste strohalm voor liefhebbers van het gedrukte boek? Nee, juist niet. Het digitale en het antiquarische boek zijn tenslotte twee uiteinden van hetzelfde spectrum. Komrij illustreerde dat mooi door te weigeren mee te doen aan de in zijn ogen hysterische discussie over het einde van het boek. Boeken waren al zo vaak dood verklaard. Film, televisie en internet ten spijt zag hij meer mogelijkheden dan gevaren voor de toekomst van het boek. Het gedrukte boek zou volgens hem alleen maar meer status krijgen en dus gewilder worden.”