Oppositie kritisch over CPB-cijfers - PvdA, VVD positiever gestemd

D66-leider Alexander Pechtold.
D66-leider Alexander Pechtold. Foto ANP/ Martijn Beekman

Vanuit de oppositie is negatief gereageerd op de Macro Economische Verkenning (MEV) van het Centraal Planbureau (CPB). De cijfers zijn voer voor kritiek op het kabinetsbeleid van VVD en PvdA. De dalende koopkracht, de oplopende werkloosheid en de beperkte economische groei zijn de schuld van de plannen van dit kabinet, stellen de oppositiepartijen.

Het zijn de “zoveelste slechte cijfers” van dit kabinet, zo zegt D66-leider Alexander Pechtold tegenover de NOS:

“Rutte en Asscher blijven maar volharden in hun falende koers, terwijl het maatschappelijke en politieke draagvlak verdwijnt.”

PVV-leider reageerde fel op de doorrekening:

Twitter avatar geertwilderspvv Geert Wilders CPB: koopkracht daalt, werkloosheid stijgt. Door 6 mrd bezuinigingen en belastingverhogingen. Rutte maakt NL helemaal kapot. Opstappen Mark!

CDA-voorman Sybrand van Haersma Buma:

Twitter avatar sybrandbuma Sybrand Buma #CPB cijfers: werkloosheid loopt nóg verder op. Roer moet om: niet belastingverhoging maar verlaging, kleinere overheid, meer banen.

De cijfers laten een “oneerlijke verdeling tussen werkend en niet-werkend” zien, tweet 50Plus-leider Henk Krol:

Twitter avatar HenkKrol Henk Krol Wat dit VVD/PvdA presenteert is een compleet oneerlijke verdeling tussen werkend, niet kunnen werken en hard gewerkt hebbend! Ten strijde!

Kanttekeningen bij stijgende werkloosheid

GroenLinks-leider Bram van Ojik laat volgens persbureau Novum weten dat de verdere stijging van de werkloosheid de schuld is van de aanpak van het kabinet:

“Helaas geven deze cijfers het bewijs voor wat wij al maanden zeggen: de aanpak van dit kabinet zorgt ervoor dat de werkloosheid nog verder oploopt. De aanpak van de werkloosheid zou de allerbelangrijkste prioriteit moeten zijn, niet de zes miljard die dit kabinet wil bezuinigen.”

Ook SP-leider Emile Roemer richt zich op de werkloosheid:

Twitter avatar emileroemer Emile Roemer Bijna 10% werkloosheid, slechte econ. cijfers en koopkrachtdaling. Kabinet, wijzig beleid of vertrek. #Basta. #DeOmmezwaai

Vakcentrale FNV heeft teleurgesteld gereageerd op de CPB-cijfers. Tegenover persbureau ANP onderstrepen ze waar de FNV bang voor is:

“Het geeft ook aan dat het terecht is dat wij actie ondernemen tegen de bezuinigingen.”

De FNV ziet in de cijfers de bevestiging dat de geplande extra bezuinigingen van 6 miljard euro “desastreus zijn voor het land”. De vakcentrale denkt nog na over acties tegen de kabinetsplannen. Vast staat al dat er op 30 november een landelijke actie komt.

Eerste reactie PvdA en VVD positiever

PvdA-Kamerlid Henk Nijboer is tegenover de NOS positiever gestemd. De financieel woordvoerder van de partij constateert dat de economie uit het dal komt en dat de koopkrachtdaling minder groot is dan eerder:

“De werkloosheid stijgt minder snel, maar blijft zorgelijk.”

De PvdA verwacht van het kabinet op Prinsjesdag voorstellen voor investeringen.

VVD-Kamerlid Mark Harbers vindt het “goed om te zien dat de economie voorzichtig aantrekt en de maatregelen van het kabinet hun vruchten beginnen af te werpen”, zegt hij tegen de NOS. Harbers wijst er net als zijn PvdA-collega Nijboer op dat de koopkracht minder daalt dan de afgelopen jaren.

“Extra maatregelen blijven noodzakelijk maar we gaan langzaam de goede kant op.”

“Zeggen hetzelfde, nieuwe reden om het te zeggen”

Volgens onze politiek redacteur Derk Stokmans is de kritiek van de oppositie niet nieuw, alleen hebben ze nu een nieuwe reden dit te uiten:

“Maar de cijfers lijken het punt van de oppositie te verzwakken. Zij heeft het steeds over de ‘ruïneuze’ positie van de economie die het kabinet versterkt. Ze voert ook aan dat het consumentenvertrouwen al zo laag is, maar de relatie tussen beleid en vertrouwen is niet puur eendimensionaal. De publieke discussie over de economie bepaalt ook deels het vertrouwen, niet alleen het kabinet.”